Řecko znovu zakázalo vyplout flotile do Gazy

Atény/Jeruzalém – Řecké úřady dnes znovu zakázaly vyplout flotile, která chce z řeckých přístavů dopravit do palestinského pásma Gazy humanitární pomoc. Stejně rozhodly úřady i včera. Izrael, který pásmo blokuje, předem varoval, že příjezd lodí nepřipustí, a naléhal na řeckou vládu, aby plavbu znemožnila. Při podobné akci v loňském roce zabili Izraelci devět členů výpravy.

Letos chtělo do Gazy odplout devět lodí s několika stovkami lidí na palubě. Řecké úřady jim už v pátek zakázaly opustit přístavy a jednu z nich, která přesto vyplula, daly odtáhnout zpět a zadržely jejího kapitána. Aktivisté jsou z náhlého obratu řecké vlády, která se dříve stavěla spíše na stranu Palestinců, rozčarovaní. Mnozí z nich věří, že si Atény na pokraji státního bankrotu chtějí zajistit přízeň bohatého Izraele. 

Lodě mají na palubách léky, ambulanci a cement a chtějí poukázat na neoprávněnost námořní blokády pásma Gazy. Izrael pásmo blokuje, aby zabránil pašování zbraní radikální skupině Hamas, která Gazu ovládá a která Izrael neuznává. 

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Možnost jejich odjezdu z Řecka v minulých dnech komplikovaly i technické problémy, o nichž aktivisté prohlašovali, že jsou dílem izraelské sabotáže. Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí dnes označil tato obvinění za směšná.