Mladić prý bude zítřejší líčení v Haagu bojkotovat, chce své právníky

Bělehrad/Haag – Zítra má v Haagu u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii pokračovat líčení s bývalým velitelem bosenských Srbů Ratkem Mladičem. Ten prý ale bude zasedání bojkotovat, oznámil to jeho srbský právník. Mladić si prý takto chce vynutit, aby ho u tribunálu zastupovali advokáti, které si vybral.

Lidé, kteří čelí obžalobě před mezinárodním tribunálem, mají právo zvolit si obhájce podle svých představ. V Mladičově případu ale soudní kancelář minulý týden požádala, aby dostala více času na ověření kvalifikace právníků, které obžalovaný navrhl. Tato prověrka prý potrvá do 1. srpna, ovšem při úvodním přelíčení soud 3. června rozhodl, že další jednání bude za měsíc – tedy v pondělí 4. července. 

„Mladić se rozhodl nezúčastnit se soudního jednání, neboť trvá na týmu obhájců podle své volby,“ citovala agentura AP právního zástupce Miloše Šaljiče. Pokud prý bude přinucen zúčastnit se pondělního zasedání soudu proti své vůli, odmítne Mladić na otázky soudců odpovídat.

Od Mladiče se především čeká, že se vyjádří k obžalobě, která ho viní ze zločinů genocidy, z válečných zločinů a ze zločinů proti lidskosti v letech 1992 až 1995 v Bosně. Při červnovém stání prohlásil, že k prostudování objemného spisu mu nebudou stačit ani dva měsíce. Obžalobu ovšem zároveň nepřímo odmítl, když řekl, že jde o „monstrózní řeči, o nichž neslyšel, ani je nemůže pochopit“ a o „hnusná obvinění“. 

Podle dosavadní praxe ICTY je nepravděpodobné, že by Mladić byl do soudní síně eskortován násilím. Pokud se obžalovaný odmítne vyjádřit k obžalobě, pohlíží na to soud stejně, jako kdyby prohlásil, že se cítí být nevinen. 

Vydáno pod