V centru Berlína vyrostlo UFO – upozorňuje na výstavbu zámku

Berlín – Německá metropole má v centru novou stavbu, která budí emoce. V místě bývalého komunistického Paláce republiky totiž vyrostl futuristický šestistěn vysoký skoro 30 metrů, který má v příštích letech sloužit jako výstavní prostor i jako vyhlídková platforma s kavárnou. Obyvatele města bude také informovat o výstavbě císařského zámku, který by měl tzv. Humboldt-Box nahradit zhruba za osm let.

Nová stavba stojí zhruba v úrovni někdejšího parkoviště před palácem, který byl mimo jiné sídlem východoněmeckého parlamentu. „Takzvaný Humboldt-Box vznikl proto, aby informoval lidi o obřím kulturním projektu berlínského zámku, který se tu začne stavět. Prezentují se tu instituce, které budou mít v budoucím kulturně-vzdělávacím paláci své prostory. Replika zámku vyjde na 550 milionů eur, a proto je rozumné poplatníkům vysvětlit, co za své peníze dostanou,“ vysvětluje Wilhelm van Boddien ze Spolku pro berlínský zámek. 

Informační stánek stál sedm milionů eur a zaplatil ho soukromý investor. Netradiční stavba v centru má ale i své odpůrce, u Berlíňanů už si vysloužila přezdívky jako UFO, meteorit nebo zapomenutá kulisa z Hvězdných válek. „Je to od nás i takový katalyzátor, šťouchnutí do další diskuse o městské architektuře. Že má omezenou životnost, nás nemrzí, jinde se už ale asi neuplatní,“ uvedl architekt Bertram Vandreike. 

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Vedení města se rozhodlo, že místo sídla východoněmeckého parlamentu postaví repliku původní dominanty města, která tu stávala do 50. let minulého století – zámek někdejších pruských králů a německých císařů. Ten byl poničen na konci 2. světové války a později definitivně srovnán se zemí. Nový zámek, zastřešující kulturní a vzdělávací komplex Humboldtovo fórum, by měl být podle aktuálních plánů hotov v roce 2019.