Demonstrace proti tunelu TGV skončila násilím

Řím – Masové demonstrace proti výstavbě železničního tunelu, který má umožnit vysokorychlostní spojení Francie s Itálií, skončily prudkým střetem nespokojenců s policií. Při víkendových potyčkách bylo zraněno asi 400 lidí. Policie při demonstraci také zatkla pět lidí, objevila u nich zápalné lahve. Proti stavbě tunelu, který podle místních zničí krajinu severoitalského údolí Susa, protestovalo 50 tisíc lidí.

Necelá polovina zraněných při potyčkách byli policisté, podle úřadů muselo 188 z nich vyhledat ošetření. Demonstranti po policii házeli kamení a zápalné lahve. Mezi účastníky protestu proti stavbě se údajně připletli i příslušníci anarchistických skupin. Jejich účast odsoudil italský prezident Giorgio Napolitano, který prohlásil, že je nepřípustné, aby se do protestů vměšovali násilníci a zneužívali je k výtržnostem.

Kromě Italů se demonstrace zúčastnili také Francouzi, Němci, Rakušané a Španělé. Chtějí, aby se tunel dlouhý 7,5 kilometru nestavěl. Tunel má být součástí trati TGV Lyon–Turín považované za strategickou součást evropské železniční sítě.

Vydáno pod