Polský novinář dostal tříletý podmíněný trest za urážku Lukašenka

Hrodno (Bělorusko) – Běloruský soud poslal polského novináře Andreje Poczobuta na tři roky do vězení s podmíněným dvouletým odkladem za urážku prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovala o tom polská agentura PAP. Žalobce pro Poczobuta požadoval nepodmíněný trest tří roků pracovního tábora.

„Hlavním cílem režimu bylo, abych se zřekl toho, v co věřím,“ řekl po odchodu z budovy soudu Poczobut. „Ale s hodnotami, ve které se věří, se neobchoduje,“ dodal. O Bělorusku prý hodlá i dále psát kriticky.

Poczobut pracoval jako běloruský zpravodaj vlivného polského deníku Gazeta Wyborcza. Ve svých komentářích pro polský list a opoziční běloruské servery napsal, že Lukašenko v Bělorusku „utahuje šrouby“ a veškerým svým chováním dokazuje, že „běloruský systém je nereformovatelný“. Za tato slova mu nejprve běloruské ministerstvo informací odebralo akreditaci, poté následovala vazba a žaloba. 

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International v reakci uznala Poczobuta za vězně svědomí. Novinář působil také ve Svazu Poláků v Bělorusku, který úřady v Minsku neuznávají. Před běloruskou ambasádou ve Varšavě se dnes konala demonstrace na podporu vězněného novináře a dalších politických vězňů v Bělorusku.

Podle polského ministerstva zahraničí je rozsudek nad Poczobutem nespravedlivý, proces nesplnil podmínky vlády práva. „Vyzýváme běloruské úřady, aby propustily a rehabilitovaly všechny politické vězně a přestaly s represemi,“ vzkazuje Varšava Minsku. Bez toho podle polské diplomacie nebude možný návrat k normálnímu dialogu mezi Běloruskem a Polskem i Evropskou unií – právě Polsko v tomto pololetí evropské sedmadvacítce předsedá.