Řecký soud propustil kapitána, který se pokusil vyplout do Gazy

Atény – Aktivisté z mezinárodní flotily pro Gazu slaví drobné dílčí vítězství. Řecký soud totiž propustil kapitána americké lodi, který se i přes zákaz řeckých úřadů pokusil vyplout se svým plavidlem od řeckých břehů. Jinak ale dál platí zákaz a lodě nesmějí do pásma vyplout. Dnes řecké úřady zadržely tři aktivisty – Kanaďanka Sandra Ruchová se totiž stejně jako americký kapitán pokusila se svou lodí odplout, další dva aktivisté se pak na kajacích pokusili zastavit pobřežní stráž.

Aktivisté chtějí dopravit humanitární pomoc do Gazy, která je pod námořní blokádou Izraele. Když jim ale Řecko nabídlo, že pomoc dopraví jinou cestou, tak to odmítli. Hlavním cílem akce je prý totiž prolomit námořní blokádu pásma. Izrael už dopředu varoval, že lodě zastaví silou. Při podobném incidentu loni zabila izraelská armáda devět lidí. 

Podle aktivistů se ale přece jen jedné lodi podařilo řecké vody opustit, má jít o malé francouzské plavidlo Dignité al-Karamá (francouzsky a arabsky důstojnost). Na palubě je prý kromě osmi členů posádky také předák krajně levicové strany Revoluční komunistické ligy Olivier Besancenot. Řecké úřady zatím informace o vyplutí lodi prověřují. 

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)

Kvůli zákazu vyplutí také několik propalestinských aktivistů symbolicky okupuje španělskou ambasádu v Aténách. „Jde o spíše symbolické obsazení, na velvyslanectví jsou teď čtyři aktivisté,“ řekl agentuře AFP španělský diplomatický zdroj. Jde prý o Španěly, kteří žádají, aby Madrid zatlačil na Atény kvůli zrušení zákazu řeckých úřadů. Před budovou pak zůstává asi desítka jejich sympatizantů.

Jeden z nich AFP dříve řekl, že budovu velvyslanectví okupují asi tři desítky lidí. Aktivisté jsou prý rozhodnuti zůstat na svých místech, dokud Řecko nedovolí španělské lodi kotvící na Krétě vyplout ke Gaze. V pátek také chtějí propalestinští aktivisté zablokovat letiště v izraelském Tel Avivu.

Plavidlo mezinárodní flotily pro Gazu
Zdroj: ČT24