Tymošenková zpochybnila nezávislost kyjevského soudu

Kyjev – Bývalá ukrajinská premiérka Julije Tymošenková dnes zpochybnila nezávislost soudu poté, co soudce omezil přístup kamer do sálu. Expremiérka, která je obviněna ze zneužití pravomocí a z poškození státu při uzavření dohody s Ruskem o dovozu zemního plynu v roce 2009, tvrdí, že za zaujatostí soudu stojí současný prezident a její politický rival Viktor Janukovič.

„Skoncoval jste s transparentností procesu na příkaz prezidenta, jsem si tím jistá,“ uvedla Tymošenková. Podle agentury AFP očividně přehnané chování obviněný soudce Rodijon Kirejev označil za nepřípustné a pohrozil jí vykázáním ze soudní síně. „Jestli budete pokračovat s rušením pořádku v soudní síni a budete urážet soud, budete vyvedena ze sálu,“ upozornil.

Tymošenková soudci: Jste netvor

K tomu nakonec došlo, když jeden z příznivců Tymošenkové rušil líčení a soudce ho vykázal ze soudní síně. Tymošenková na to reagovala prohlášením „nejste soudce, jste netvor“, načež Kirejev nechal vyvést ze sálu i ji.

Incident byl vyvolán rozhodnutím zakázat televizní přenos svědeckých výpovědí. Soudce toto opatření zdůvodnil tím, že by svědci neměli mít možnost vzájemně slyšet své výpovědi. Do současnosti byla líčení přenášena dvěma soukromými kanály na internetu. Proces zároveň zůstává otevřený novinářům, kteří mohou používat nahrávací zařízení.

Ukrajinské expremiérce hrozí 10 let vězení za překročení pravomocí v roce 2009, kdy podepsala bez souhlasu vlády smlouvy o dodávkách ruského plynu za příliš vysokou, pro Kyjev nevýhodnou cenu. Ona sama tvrdí, že ceny za plyn sjednané s Ruskem byly jedny z nejnižších v Evropě a že k podpisu dohody pověření vlády nemusela mít.