Povstalci útočí proti Kaddáfího silám jižně od Tripolisu

Zintán (Libye) - Libyjští povstalci zaútočili proti silám libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, které se nacházejí přes 50 kilometrů jižně od metropole Tripolisu. Po šestihodinovém boji převzali kontrolu nad vesnicí Kavališ. Jednotky Severoatlantické aliance se do ofenzivy nezapojily, souhlas k ní NATO ovšem dalo.

Informace o přípravě rozsáhlého útoku potvrdili povstalci v neděli. Během 48 hodin chtějí převzít kontrolu nad sektory jižně od hlavního města ovládaného vládními silami. Konkrétně jde o strategickou křižovatku Bir Ghanam asi 50 kilometrů jižně od Tripolisu, odkud byli rebelové dříve nuceni se stáhnout do hor Nafúsa. Dostali by se tak na dostřel k hlavnímu městu.

Povstalci proti Kaddáfího režimu se soustředili ve východní části Libye a vytvořili své hlavní město v Benghází. Velká část západu země zůstává v rukách vládních sil až na přístavní město Misurátu a berberské hory, kde povstalci bojují s vládními jednotkami.

Rebelové utvořili také svou radu, jejíž 21 členů včetně předsedy Mustafy Džalíla má podle dnešního oznámení vyšetřujícího libyjského soudce Chalífy Ísy Chalífy v příštích týdnech soudit zvláštní tribunál. Proces se bude odehrávat v nepřítomnosti dotyčných, kteří mají čelit obviněním ze zločinů týkajících se národní bezpečnosti nebo velezrady.

Rasmussen: Není jasné, kdy vše skončí

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes mezitím představil bilanci dosavadní operace aliance v Libyi: spojenecká letadla za tři měsíce zničila více než 600 libyjských tanků a kolem 800 muničních skladů. Kromě zničení či poškození 2700 vojenských cílů se například podařilo definitivně zlomit Kaddáfího snahu ovládnout postupně opět území pod kontrolou povstalců. Ti v posledních dnech zaznamenali určité bojové úspěchy, ale podle Rasmussena není zatím jasné, až kam budou moci pokročit.

Rasmussen dodal, že čas pracuje proti Kaddáfímu, kterému se tenčí finanční rezervy pro vedení války a kterého opouštějí další a další činitelé. Řekl ale také, že nemá informace o tom, že by se libyjský vůdce někdy v dohledné době chystal vzdát se moci. Vyjádřil se zároveň proti tomu, aby Kaddáfího v čele země nahradil některý z jeho synů. Rasmussen potvrdil, že NATO přijme 13. června ve svém sídle povstaleckou delegaci.