Silné zemětřesení vyvolalo u Nového Zélandu malou tsunami

Wellington - Zemětřesení o síle 7,8 stupně zasáhlo novozélandské ostrovy Kermadec a Tonga. Oznámila to americká geologická služba USGS. Podle prvních informací Tichomořského střediska pro varování před tsunami se vytvořila vlna, která dosáhla u kermadeckého ostrova Raoul výšky zhruba 70 až 80 centimetrů.

Do dvou hodin od otřesů, které byly zaznamenány krátce po 21:00 SELČ, by měla tsunami dorazit k novozélandskému Východnímu mysu a do tří hodin k městu Auckland. Epicentrum zemětřesení bylo přes 200 kilometrů od ostrova Raoul. Vzhledem k počáteční výšce se neočekává, že by tsunami měla napáchat vážné škody.   

Nový Zéland se nachází v oblasti silné tektonické aktivity, a proto jsou zde zemětřesení poměrně častá. Druhé největší město Nového Zélandu Christchurch bylo zničeno loni v únoru po zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály, které si vyžádalo životy 181 lidí. Severovýchodní pobřeží Nového Zélandu se souostrovím Kermadec zasáhlo naposledy zemětřesení o síle 6,6 stupně letos v dubnu.