OSN obvinila z násilností v Libanonu Izrael i demonstranty

New York – Podle vyjádření OSN jsou za květnové násilnosti na libanonsko-izraelské hranici zodpovědní jak demonstranti, tak i Izrael, který prý použil sílu „nepřiměřenou hrozbě“. Izrael tehdy nechal do demonstrantů střílet ostrou municí. Část viny podle dnešního prohlášení nesou i sami demonstranti, kteří se chovali provokativně a agresivně.

Při zmíněných násilnostech 15. května zahynulo podle OSN sedm lidí, původní zprávy hovořily až o jedenácti obětech střelby. Incident se udál na takzvané modré linii, nárazníkovém území vytyčeném OSN mezi Izraelem a Libanonem. Zprávu vypracoval úřad generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna na základě vyšetřování, které provedl kontingent Prozatímních sil OSN v Libanonu (UNIFIL).

Zpráva tvrdí, že házení kamenů a zápalných lahví přes izraelský plot a modrou linii bylo provokativním a násilným činem, který porušil rezoluci 1701 Rady bezpečnosti OSN. Ta v roce 2006 ukončila ozbrojený konflikt mezi židovským státem a libanonským radikálním hnutím Hizballáh. Izraelské ozbrojené síly se svou akcí nicméně rovněž dopustily porušení stejné rezoluce.

Dokument OSN mimo jiné vyzval libanonskou armádu a úřady, aby v oblasti zajistily pořádek a zabránily dalším incidentům v nárazníkové zóně. Izrael by se zase v budoucnu měl v podobných situacích vyvarovat ostré střelby, vojáci ji podle OSN mají využít jen v okamžiku jasné sebeobrany.

Palestinci demonstrovali na výročí vyhlášení izraelského státu v květnu 1948. Dějištěm incidentů byly mimo jiné Jeruzalém, Tel Aviv, pásmo Gazy, Izraelem okupované syrské Golanské výšiny a izraelsko-libanonská hranice.