Čína popírá zvěsti o smrti exprezidenta

Peking - Čínské státní sdělovací prostředky popřely zvěsti o smrti bývalého prezidenta Ťiang Ce-mina. Informaci o tom, že čtyřiaosmdesátiletý Ťiang zemřel, odvysílala ve středu večer hongkongská televizní stanice Asia Television a vyvolala tak vlnu spekulací o tom, co by to mohlo znamenat pro mocenskou rovnováhu v zemi v době, kdy se příští rok chystá odejít z úřadu nynější prezident Chu Ťin-tchao.

Zprávami o Ťiangově smrti se zaplnil i čínský internet, což ihned vyvolalo reakci místních cenzorů. Blokováno je jakékoli vyhledávání s exprezidentovým jménem a oznámení „Toto vyhledávání je nelegální“ vyvolává i zadání slova „ťiang“, což v čínštině znamená řeka. Lidé o něm ale stejně diskutují dál a vymýšlejí si šifrované způsoby, jak napsat jméno muže, který vedl zemi desítku let, než v roce 2003 předal moc Chu Ťin-tchaovi.

„Nedávné zprávy některých zahraničních médií o smrti Ťiang Ce-mina jsou čistou fámou,“ uvedla oficiální tisková agentura Nová Čína s odvoláním na „směrodatné zdroje“.

Ťiangův zdravotní stav je však podle zdrojů v čínském vedení špatný. Bývalý prezident je v pekingské vojenské nemocnici na jednotce intenzivní péče poté, co prodělal srdeční příhodu.