Aféra s odposlechy: Policie zadržela bývalého mluvčího Camerona

Londýn  - Policie na několik hodin zadržela bývalého mluvčího premiéra Davida Camerona. Andy Coulson je vyšetřován kvůli odposlechům v News of the World, kde byl šéfredaktorem v  letech 2003 až 2007, kdy skandál s odposlechy propukl poprvé. Premiér Cameron dnes oznámil, že aféra s odposlechy se bude vyšetřovat. Během narychlo svolané tiskové konference se také vyslovil pro změnu regulace tisku a přijal odpovědnost za to, že jako svého mediálního poradce zaměstnal Coulsona. Ráno byl kvůli podezření z uplácení policistů zatčen i bývalý královský reportér News of the World Clive Goodman.

Vyšetřování má vést soudce a má se zaměřit na tři okruhy: proč původní policejní vyšetřování aféry selhalo, co se přesně dělo v NoW a jaké jsou praktiky britského tisku vůbec.

Cameron zdůraznil, že selhal nynější systém regulace tisku fungující na principu, že tisk reguluje sám sebe. Stížnosti na jednotlivé listy prošetřuje Komise pro stížnosti na tisk (PCC), v níž zasedají zástupci médií. Premiér uvedl, že komise selhala a je neefektivní. Měl by ji nahradit systém, který by byl nezávislý na tisku i na vládě. Uvedl, že se bude snažit dosáhnout v tomto směru dohody s opozicí.

Skandál s odposlechy: Policie začala zatýkat (zdroj: ČT24)

Cameron lituje, že Coulsona zaměstnal

David Cameron najal jako svého mediálního poradce Andyho Coulsona poté, co ten rezignoval kvůli odposlechům na funkci šéfredaktora NoW v roce 2007, kdy skandál propukl poprvé. Coulson tehdy tvrdil, že o odposleších nevěděl. Cameron řekl, že mu dal druhou šanci a přijal ho jako hlavního mediálního poradce a po vyhraných volbách loni v květnu jako ředitele komunikace na Downing Street. Pod tlakem rostoucího skandálu Coulson z této funkce letos v lednu odstoupil.

Dnes Cameron řekl, že „druhá šance nefungovala a Andy Coulson musel znovu rezignovat“. Oznámil také, že přijímá „plnou odpovědnost“ za to, že ho přijal. Odmítl se za to nicméně omluvit, k čemuž ho vyzval vůdce opozice Ed Miliband.

Nedělník „napíchl“ telefony až 3000 lidem

Skandál se táhne od roku 2005. Tehdy se ukázalo, že reportér nedělníku Clive Goodman nechával odposlouchávat členy královské rodiny. Byl za to v roce 2007 odsouzen do vězení. Dnes ráno byl kvůli podezření z uplácení policistů znovu zatčen. Po několikahodinovém výslechu byl ale propuštěn.

V roce 2009 list The Guardian napsal, že odposlouchávány byly stovky dalších celebrit; přesto byla aféra relativně omezena. Obrat přinesly tento týden informace, že cílem odposlechů byli pozůstalí po obětech teroristických útoků a rodiny vojáků padlých v Afghánistánu a Iráku. Největší dopad měla zpráva, že detektiv najatý NoW odposlouchával hlasovou schránku třináctileté Milly Dowlerové poté, co byla v roce 2002 unesena.

Velký problém pro Camerona. K Murdochově impériu má velmi blízko

Aféra je pro Camerona zatím největší politickou krizí. Všichni britští premiéři se v posledních desetiletích snažili udržovat co nejlepší vztahy s Rupertem Murdochem, který má prostřednictvím svých médií podle řady názorů nepřiměřený vliv na britskou politiku. Cameron má ale k Murdochově impériu ještě blíž. Zaměstnával Coulsona a přátelí se s Rebekou Brooksovou, která je jednou z hlavních Murdochových spolupracovnic a vede News International sdružující všechny Murdochovy britské tituly. Cameronovy společenské kontakty s Brooksovou byly kritizovány zejména kvůli Murdochově snaze převzít zbytek televize BSkyB a uzavřít tak jeden z nejlukrativnějších mediálních obchodů poslední doby.

Cameronův kabinet již předběžně projekt schválil, ale nyní se zvyšuje tlak, aby souhlas přinejmenším odložil. Komentáře většiny dnešních britských listů také interpretují uzavření NoW jako Murdochovu snahu zachránit převzetí BSkyB, která má obchodně mnohem větší význam než NoW. Premiér řekl, že rozhodování o BSkyB ještě nějaký čas potrvá. O převzetí rozhoduje ministr kultury Jeremy Hunt poté, co Cameron pravomoci v tomto směru odebral ministrovi obchodu Vinceu Cableovi, který byl vůči Murdochovi nepřátelsky naladěn.

Cameron připustil, že politici včetně něj zavírali nad důkazy o skandálech oči. Nešlo jim prý o svobodu tisku, ale jednali z „méně ušlechtilého důvodu“, když se snažili si média kvůli jejich vlivu na voliče předcházet. „Pravdou je, že jsme v tom všichni společně,“ řekl.

Konec po 168 letech

NoW jsou nejprodávanějšími novinami v Británii a po 168 let zásobovaly čtenáře zprávami o zločinech a sexuálních eskapádách mocných a bohatých. V redakci vyvolala zpráva o jejich uzavření šok. „Je to nejsmutnější den mé profesionální kariéry,“ řekl šéfredaktor Colin Myler.

Redaktory listu především pobouřil fakt, že takřka nikdo v nynější redakci tam nepracoval v době skandálů, zatímco tehdejší šéfredaktorka NoW Rebeka Brooksová zůstává šéfkou News International. „Noviny byly obětovány pro záchranu jedné ženy,“ shrnul dnes titulek listu The Independent pocity řady zaměstnanců NoW.