Podivná smrt ruského právníka ve vězení zajímá ruské úřady

Moskva - Ostře sledovaný případ smrti známého ruského právníka Sergeje Magnitského má nečekaný vývoj. Ruské úřady poprvé připustily, že za jeho smrt můžou vězeňští lékaři a dozorci. Právník kdysi největšího investičního fondu v Rusku, který rozkrýval rozsáhlou korupci ve státní správě, zemřel v listopadu 2009 ve vazební věznici v Moskvě.

Sedmatřicetiletý právník odhalil před dvěma lety největší daňový podvod v Rusku. Ze státního rozpočtu zmizelo víc než pět miliard rublů. Magnitskij obvinil vysoké policejní důstojníky z krádeže a zneužití dokumentů britského investičního fondu Hermitage Capital. Stejní policisté ho ale brzy poté poslali za mříže. Kruté zacházení ve vazební věznici nepřežil ani rok. 

Podle ruské Rady pro lidská práva zemřel Magnitskij ve vězení v bolestech a bez lékařské pomoci, na těle měl prý stopy po mučení. „Měli bychom objasnit, jakou roli hrály v celém případu státní instituce jako finanční úřad a ministerstvo financí,“ vyzývá proto Kirill Kabanov z Rady pro lidská práva. 

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)

Případ zabitého právníka je ale jen špičkou ledovce. Přestože prezident Medvěděv vytáhl do boje s korupcí, ta dál rozežírá tamní ekonomiku i společnost. Podle organizace Transparency International je Rusko nejzkorumpovanější zemí v Evropě. Korupčními kanály v ní protéká skoro polovina ruského HDP.