V Kongu spadlo letadlo, mrtvých jsou desítky

Kinshasa - Desítky lidí dnes přišly o život při havárii dopravního letadla v Kongu. Údaje o počtu osob na palubě i obětí se liší. Agentura Reuters s odvoláním na konžské ministerstvo dopravy uvedla, že zahynulo 127 lidí a dalších 51 neštěstí přežilo. Podle agentury AFP ze 118 osob na palubě zahynulo 46. Boeing-727 soukromé společnosti Hewa Bora se pokoušel za špatného počasí přistát na mezinárodním letišti v městě Kisangani v severovýchodní části země.

„Pilot se snažil přistát, ale zřejmě minul přistávací dráhu,“ sdělil agentuře Reuters výkonný ředitel společnosti Hewa Bora Stavros Papaioannou. Ten také podle Reuters řekl, že na palubě letadla bylo 110 osob a že 53 jich zahynulo a 57 přežilo. Ministerstvo dopravy ale tyto údaje zpochybnilo s tím, že společnost podcenila množství lidí, které bylo na palubě stroje. „Našli jsme 44 těl a dva zranění zemřeli v nemocnici, což podle prozatímní bilance činí 46 mrtvých,“ citovala nicméně Papaioannoua AFP.

Společnost Hewa Bora byla v dubnu 2008 zapsána na černý seznam leteckých společností, které mají z bezpečnostních důvodů zákaz letů na území EU, tedy i do České republiky. Týden na to havarovalo letadlo společnosti ve východokonžské Gomě. Nehoda si vyžádala nejméně 40 lidských životů a přes stovku zraněných.

Letadla typu Boeing-727 se vyráběla v letech 1963 až 1984. Jestliže letecký park západních aerolinií již dávno opustil, zánovní stroje stále ještě provozuje řada společností ze zemí rozvojového světa.