Malajsijská policie propustila všechny sobotní zadržené

Kuala Lumpur – Všech více jak tisíc šest set zatčených při sobotní demonstraci za vládní reformy malajsijská policie propustila. Během protestů zemřel jeden člověk, jeho úmrtí však údajně nesouvisí přímo s demonstrací nebo zásahem policie. Lidé vládě vytýkají mimo jiné její údajnou zkorumpovanost. Zahraniční investoři se však obávají, že by nespokojenost obyvatel mohla oddálit chystané ekonomické reformy.

Mluvčí malajsijské policie, na něhož se odvolává agentura AFP, tvrdí, že bylo v sobotu zatčeno 1 667 demonstrantů. Mezi nimi mělo být i několik představitelů opozice a poslanců. Všichni prý byli propuštěni už kolem půlnoci. Navzdory tomu, že svolaná manifestace nebyla povolena a v ulicích malajsijské metropole Kuala Lumpur byly rozmístěny četné zátarasy, vyšlo do ulic podle organizátorů akce kolem padesáti tisíc lidí. Jiné údaje hovoří o počtu dvacet tisíc.  

Jeden z demonstrantů zemřel

Během sobotní demonstrace nicméně zemřel jeden demonstrant. „Úmrtí nemá nic společného s demonstrací, zemřel po srdeční příhodě a nejsou na něm známky vnitřního nebo vnějšího zranění,“ ujistil mluvčí místní policie. V sobotu bylo hlášeno rovněž několik lehce zraněných.

Policisté proti demonstrantům několikrát použili slzný plyn. Úřady dnes ale odmítají kritiku organizací na obranu lidských práv a opozičních stran, že vláda opozici utlačuje. Amnesty International označila sobotní události za „nejhorší represivní kampaň, jaké jsme byli (v Malajsii) svědky za několik let“.

Pouliční nepokoje, které jsou v Malajsii vzácné, podle pozorovatelů nepochybně zkomplikují snahu vlády premiéra Najiba Razaka o upevnění své podpory před všeobecnými volbami, které by se mohly uskutečnit už příští rok, i když řádný termín voleb připadá na rok 2013. Blok vládních stran sdružených v Národní frontě je u moci už 54 let.