Na Kypru vybuchl sklad s municí – 12 mrtvých

Nikósie – Nejméně 12 lidí zahynulo při výbuchu vojenské námořní základny na jihu Kypru. Na základně Evangelose Florakise ve městě Mari vybuchl sklad s municí, kterou úřady v roce 2009 zabavily na lodi při plavbě z Íránu do Sýrie. Mezi oběťmi jsou kromě velitelů námořnictva a vojenské základny také další členové armády a šest hasičů. Exploze poškodila i blízkou elektrárnu a způsobila výpadky elektřiny na ostrově. Kvůli tragédii odstoupil ministr obrany a velitel ozbrojených sil. Mimořádně se sešla celá vláda.

Výbuch zřejmě způsobil požár porostu, který se rozšířil až k muničnímu skladu. Tady se pak vznítil střelný prach. Exploze byla tak mohutná, že po skladu zbraní zbyl jen kráter.

Detonace poškodila i nedalekou elektrárnu. „Rozsah škod nemůžeme zhodnotit, ale je to katastrofa biblických rozměrů,“ uvedl mluvčí kyperského energetického úřadu Kostas Gavrielides.

Kvůli poškození elektrárny jsou v místě výpadky proudu. Postiženy tím byly i Larnaka a hlavní město Nikósie. Úřady proto vyzvaly, aby se s elektřinou šetřilo. Taktéž se má šetřit s vodou. Protože kvůli výpadku elektřiny nefunguje odsolování mořské vody.

Výbuch poničil podle zdejších médií i domy ve vesnicích poblíž základny. Exploze nastala kolem 06:00 místního času a byla tak mohutná, že po skladu zbraní zůstal jako jediná stopa kráter v zemi. Na místo neštěstí přijel prezident Demetris Christofias a hovořil o „katastrofě biblických rozměrů“.

Vydáno pod