Tisíce lidí si připomněly srebrenický masakr

Srebrenica - Desítky tisíc lidí si dnes při příležitosti 16. výročí masakru ve Srebrenici připomněly oběti války v Bosně. Na hřbitově v Potočari byly pohřbeny ostatky 613 lidí, které byly nedávno nalezeny v masových hrobech. Na hřbitově je dosud pohřbeno 4 524 obětí masakru, celkem bylo při srebrenickém masakru zabito na 8 000 Bosenců.

Na bezpečnost dnešního shromáždění dohlíželo na 2 000 policistů, nad Srebrenicí přelétávaly policejní vrtulníky. Kromě potomků a příbuzných obětí se smutečního obřadu zúčastnili i politici, především oficiální představitelé Bosny a Hercegoviny, Chorvatska, ale také Spojených států a Turecka. Všichni ve svých poselstvích vyjádřili uspokojení nad tím, že vojenský velitel bosenských Srbů Ratko Mladić, považovaný za jednoho z hlavních viníků srebrenické tragédie, je po letech skrývání před Mezinárodním soudním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu.

Šestnácté výročí masakru ve Srebrenici
Zdroj: ČTK/AP/Marko Drobnjakovic

Člen předsednictva Bosny a Hercegoviny Bakir Izetbegović zdůraznil, že Srebrenica je nejhlubší rána na těle bosňáckého národa, která se nikdy nezacelí. „Loni tady byl srbský prezident Boris Tadić a slíbil, že Mladić bude zatčen. Svůj slib dodržel,“ řekl Izetbegović. Letos Tadić nepřijel, ale poslal osobní poselství. Uvedl v něm, že Srbsko se chce smířit se sousedy a učiní vše, aby se „individualizovala vina za válečné zločiny“ a tím se tato vina sejmula z národů. Dodal, že to požaduje i od ostatních zemí a že věří v lepší vztahy na Balkáně. Americký velvyslanec v Bosně Patrick Moon varoval před snahami srebrenický masakr bagatelizovat.

Srebrenica si připomněla 16. výročí masakru (zdroj: ČT24)

Celkem bylo při srebrenickém masakru zabito na osm tisíc lidí, vesměs mužů a chlapců. Mezi dnes pohřbenými byla ale i žena - dvacetiletá Nezira Ibiševičová, která se jako čerstvá novomanželka nechtěla odloučit od svého muže odváděného Srby a byla spolu s ním zabita při pokusu o útěk, kterého se zúčastnil i její bratr. Ten jediný z trojice přežil.

Pohřeb ostatků 613 Bosenců ve Srebrenici
Zdroj: ČTK/AP/Marko Drobnjakovic