Syrští demonstranti zaútočili na ambasády USA a Francie

Damašek - V syrském Damašku napadli provládní demonstranti ambasády USA a Francie. Asi 300 lidí se dostalo na jejich pozemky a zaútočilo i na rezidenci amerického velvyslance mimo areál ambasády. Dovnitř žádné budovy se ale nakonec nedostali a byly způsobeny jen drobné materiální škody; při útoku na francouzské velvyslanectví byli zraněni tři strážci. USA i Francie Sýrii ostře vytkly nedostatečnou ochranu svých diplomatických budov.

Podle jednoho ze svědků útočili na americké velvyslanectví členové milicí šabíha loajálních prezidentu Bašáru Asadovi, které přivezly do Damašku čtyři autobusy z přístavu Tartús. Hlavní bránu do areálu velvyslanectví se prý snažili prorazit beranidlem. Zdroj z velvyslanectví řekl, že cílem útoku na ambasádu je „odvrátit pozornost od krize v Sýrii, kde vláda pokračuje v zabíjení pokojných demonstrantů“. Stejné stanovisko zastává také Paříž.

Velvyslanci USA a Francie ve čtvrtek navštívili baštu protivládního hnutí ve městě Hamá a strávili tam noc. To v neděli kritizovalo syrské ministerstvo zahraničí, když velvyslance obvinilo z vměšování do vnitřních záležitostí země a z rozvracení státu. Velvyslanci se údajně v Hamá setkali se „sabotéry“ (tak označuje vláda v Damašku protivládní oponenty) a podněcovali je k dalším protestům.

Svědkové dnes vypověděli, že protestující na americké ambasádě rozbíjeli okna a na pozemku vztyčili syrskou vlajku. Rovněž tam nastříkali protiamerické graffiti, v němž amerického velvyslance označili za „psa“.

Vydáno pod