Rusko odsoudilo 13 neonacistů

Moskva - Třináct ruských neonacistů dnes soud v Moskvě shledal vinnými ze sedmadvaceti rasistických vražd. Ty spáchali v letech 2007 až 2008. Pět z obžalovaných poslal tribunál do vězení na doživotí, mezi nimi i šéfa skupiny Lva Molotkova. Ostatní dostali tresty od podmínky až po 23 let vězení. S osmiletou podmínkou vyvázl jediný ze členů organizace Sergej Sviridov, který skupinu udal. Spolupracoval totiž s policií a podal svědectví potřebná k uzavření případu. Mezi skinheady odsouzenými na doživotí je i student čtvrtého ročníku moskevské střední školy služeb Nikolaj Michajlov.

Sergej Golubjev, jenž byl v době spáchání vraždy ještě nezletilý, dostal deset let v táboře se zostřeným režimem. Vasilisa Kovaljová, pracující dosud jako vedoucí analytického odboru dobročinného fondu Město bez narkotik, dostala 19 let vězení. Byla uznána vinnou v účasti na vraždě, pokusu o vraždu a ze zločinného spolčení. Proces provázela silná bezpečnostní opatření. V síni soudu, který zasedal s vyloučením veřejnosti, byli silně ozbrojení policisté v maskách a obžalovaní seděli ve skleněných neprůstřelných kójích.

Podle obžaloby byli neonacisté ve spojení přes internet. Obžalováni byli kromě obzvlášť krutých vražd z přípravy teroristického činu, atentátu na příslušníka orgánu právní ochrany státu a z členství v nelegální extremistické organizaci. Zabíjeli zvláště brutálním způsobem osoby neslovanského vzhledu a plánovali vraždy jako etnické čistky, uvádí se v rozsudku. Své oběti zabíjeli kladivy, noži a baseballovými pálkami.

Skupina chtěla zrealizovat explozi elektrárny v Posadu

Při čtení rozsudku soudce uvedl, že při prohlídce bydliště šéfa bandy Molotkova v Sergejevském Posadu byly nalezeny součásti výbušného zařízení, kterým chtěla skupina vyhodit do vzduchu místní elektrárnu. Během přípravného řízení se polovina obžalovaných ke svým činům doznala, kromě Sviridova pak ale u soudu všichni přiznání popřeli s tvrzením, že z nich bylo vynuceno nátlakem a mučením.

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Po vyhlášení rozsudku osm odsouzených vyjádřilo nesouhlas s výškou trestu. Navíc všichni označili za nespravedlivý pouze podmíněný trest udělený korunnímu svědkovi Sviridovovi. Žaloba je s výškou trestů spokojena, i když původně žádala ještě přísnější sazby. Proces začal loni v dubnu; protože jeden z obžalovaných má na svědomí i dezerci, věcí se zabýval vojenský soud.

Vydáno pod