Exkluzivní dokument z afghánských bojů dnes na ČT24

Kábul – Zpravodajský kanál České televize ČT24 bude dnes 10 minut po osmé hodině večerní vysílat exkluzivní dokument zpravodaje České televize Michala Kubala a Petra Svidenského o životě a umírání amerických vojáků v Afghánistánu V srdci Talibanu.  Ukazuje vůbec nejkritičtější bojové operace v Afghánistánu, které se dějí v baště Tálibánu na jihu země. V bezpečí nejsou koaliční vojáci ani v bezprostřední blízkosti svých opevněných základen.

„Natáčení v Afghánistánu byla jedna z asi nejnebezpečnějších situací, ve které jsme se jako novináři dosud ocitli. Viděli jsme demonstraci obrovské americké síly, profesionalitu vojáků, zároveň ale i lidskost a smutek, který prožívali ze ztrát svých kolegů,“ vysvětlil Michal Kubal. Dle jeho slov probíhá v současné době takzvaná strategie bojů, což je většinou od dubna do října. Podobné útoky, jako v Kubalově reportáži, jsou zde proto na denním pořádku.

„Nechtěl jsem být v kontaktu s místními, ale zkoumat strategii, život a pocity amerických vojáků v Afghánistánu. Ve stažení amerických vojáků vidím velikou komplikaci, hlavně pro ty, co jsou na místě. První vlna stahování má přijít uprostřed léta,“ řekl Kubal. Podle něj Američani proto nebudou schopni dotáhnout některé vojenské akce do konce, některé ani nezačnou. „Strategická otázka je, kolik násilí produkují Američané jen svojí přítomností. Nejhorší scénář by byl, že by se celý Afghánistán zhroutil, růžovější pak, že by násilí postupně upadalo,“ dodal.