Organizátor masakru v Duisburgu dostal doživotí

Řím - Soud v jihoitalském městě Locri poslal na doživotí do vězení hlavního organizátora masakru z německého Duisburgu z roku 2007. Při vyřizování účtů dvou klanů kalábrijské Ndranghety v tamní italské restauraci postříleli tehdy ozbrojenci šest lidí. Sedm podezřelých dostalo doživotí už v dřívějším procesu. Zločinecký syndikát Ndrangheta má dnes větší moc než sicilská mafie a je jedním z největších světových obchodníků s kokainem.

Giovanni Strangio, člen klanu Strangio-Nirta z jihoitalské obce San Luca, dnes dostal u soudu doživotní trest. Justice ho potrestala za to, že byl hlavním organizátorem a jedním z vykonavatelů masakru v Duisburgu. Prokurátor v závěrečné řeči označil jatka v Duisburgu za „plod hluboce zakořeněné a slepé nenávisti, která se během let mezi oběma klany nahromadila“, a za „vojensky naplánovanou mafiánskou léčku“.   

Soudci, co se týče výše trestů, vyhověli prokurátorovi, jen v jednom z případů obžalovaného obvinění zprostili. Tři další obžalovaní, pro něž prokurátor žádal 18 let vězení, dostali nakonec devět až dvanáct a dva byli obvinění zproštěni.