Severoirští demonstranti zranili desítky policistů, unesli i autobus

Londýn - V Belfastu, metropoli Severního Irska, se včera konaly tradiční pochody protestantů na oslavu vítězství nad katolíky v roce 1690. Srážky vypukly již v noci na úterý v katolické čtvrti, když tam protestanti začali zapalovat ohně a odpalovat ohňostroje, a vyvolali tak protesty katolíků. Napětí přetrvávalo i během celého dne. Při prudkých srážkách bylo zraněno čtyřicet policistů a zadrženo 26 demonstrantů. K ataku na policejní kordon využili protestující i únosu autobusu.

Policie použila gumové projektily a vodní děla, asi 200 demonstrantů ve čtvrti Broadway odpovídalo házením kamení, cihel a zápalných lahví. Bylo také zapáleno nejméně jedno auto. Údajně nebyl zraněn žádný civilista. Zranění policistů nejsou podle policejní mluvčí vážná.

Střety pokračovaly, když průvod během dne procházel částí Belfastu Ardoyne. Násilnosti byly hlášeny i z lokalit Londonderry a Armagh. Podle svědků házeli protestující na policejní auta benzínové bomby, informoval britský zpravodajský server BBC. Na západě Belfastu se jim podařilo unést i jeden autobus, kterým se snažili ve čtvrti Broadway najet na policejní kordon, který odděloval znepřátelené tábory.

Protestující házeli na auta benzínové bomby
Zdroj: Paul Faith/PA/AP Photo

Severní Irsko (Ulster) je provincie protestantské Velké Británie. Irská republika, rozkládající se na většině ostrova, je převážně katolická. Náboženství a vztah k Londýnu jsou v Ulsteru stále živé otázky. V minulých desetiletích vyvolaly mezi probritskými protestanty a katolickými irskými nacionalisty těžký konflikt, který mírová dohoda z roku 1998 nedokázala plně překonat. Pochody protestantů vrcholily v den výročí vítězství protestanta Viléma Oranžského nad katolickým králem Jakubem II. v bitvě u Boyne v roce 1690. V minulosti byly tyto pochody, považované katolíky za provokativní, často roznětkou násilností.

Vydáno pod