Obama má nařídit trestní vyšetřování Bushe kvůli mučení vězňů

Washington - Americký prezident Barack Obama má nařídit trestní vyšetřování svého předchůdce George Walkera Bushe a významných členů Bushovy administrativy kvůli obvinění, že dali souhlas s mučením vězňů. V úterý k tomu Obamu vybídla mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch.

Podle výkonného ředitele Human Rights Watch (HRW) Kennetha Rotha existují vážné důvody k zahájení vyšetřování proti exprezidentovi G. W. Bushovi, dále jeho bývalému viceprezidentovi Dicku Cheneymu, bývalému ministrovi obrany Donaldu Rumsfeldovi a bývalému řediteli Ústřední zpravodajské služby CIA Georgi Tenetovi za to, že schválili mučení za válečné zločiny.

HRW v úterní zprávě s názvem „Getting Away with Torture“ (Skončit s mučením) připomněla, že Bush kdysi otevřeně přiznal, že u nejméně dvou případů svolil k užití techniky takzvaného waterboardingu, při níž se ve vyslýchaném vyvolává dojem, že se topí, a schválil programy tajných věznic CIA a transferů podezřelých do zemí, kde byli podrobováni mučení. Dick Cheney je v dokumentu označován za hlavní osobu, která se podílela na vytváření kontroverzních vyšetřovacích technik. Rumsfeld prý tyto metody schválil a Tenet dbal na jejich zavádění do praxe agenty CIA.

„Obamova administrativa k dnešku nerespektovala závazek vyšetřovat zločiny mučení zadržených, které Spojeným státům ukládá Úmluva proti mučení,“ podotýkají ochránci lidských práv.

Waterboarding z pohledu dvou amerických prezidentů

Waterboarding a další vyšetřovací metody, včetně odpírání spánku či nucení stát v nepohodlných pozicích, schválil Bush pro zadržené po útocích z 11. září 2001. V roce 2004 je CIA přestala používat a následná odhalení vedla k obvinění, že se USA dopouštěly mučení. Prezident Obama kontroverzní techniky krátce po nastoupení do úřadu v roce 2009 zakázal. Jeho administrativa také začala vyšetřovat úmrtí lidí, které CIA vzala do vazby. Podle HRW ale toto vyšetřování nepokryje praktiky, které jako legální schválili představitelé Bushovy administrativy.