Rasmussen bude jednat se zástupci libyjských povstalců

Tripolis – Zástupci libyjských povstalců se chystají setkat se špičkami NATO. Pozval si je generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen. Tři měsíce poté, co NATO začalo v Libyi operovat, mají společně zhodnotit situaci v zemi. Domlouvat se budou také na dalším postupu. Francie totiž po kontaktu s libyjskou vládou naznačila, že vůdce Muammar Kaddáfí je připraven odejít.

Severoatlantická aliance bombarduje Kaddáfího vojenskou infrastrukturu už víc než tři měsíce. Spojenecká letadla za tu dobu zničila přes 600 libyjských tanků a asi 800 muničních skladů. Situace v zemi se ale výrazně nemění, ale boje pokračují dál. V Libyi roste netrpělivost, protože se stále nedaří najít politické řešení. Podle generálního tajemníka aliance Rasmussena je ale přesto cítit úspěch. Například se prý podařilo definitivně zlomit Kaddáfího snahu postupně ovládnout území, které kontrolují povstalci.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

„Dost bylo bojů. Libyjci už ztratili hodně lidských životů. Jakékoli ukončení konfliktu, které by mělo být trvalé, musí vycházet z politického řešení. Bojovat až do hořkého konce povede jen k dalšímu zbytečnému utrpení,“ řekl zvláštní vyslanec OSN pro Libyi Abdul Ela AL-Chatíb. Francie tvrdí, že čas pracuje proti libyjskému vůdci. Po kontaktu s vládními představiteli totiž naznačila, že je Kaddáfí připravený odejít. Francouzský parlament včera schválil, že země bude ve vojenské operaci v Libyi pokračovat.