Po třech letech v Bombaji znovu zabíjely bomby

Bombaj (Indie) - Nejméně 21 mrtvých a přes stovku zraněných si dnes vyžádaly výbuchy tří bomb v indické Bombaji. Všechny explodovaly téměř současně: jedna v centru města a dvě v jeho jižní části. Bombaj se už v roce 2008 stala terčem teroristického útoku, při němž zahynulo na 170 lidí. Dnešní exploze mohou souviset s datem narození Mohammada Amira Kasaba – jediného atentátníka, který před třemi roky útoky islámských radikálů na Bombaj přežil. Za svůj čin byl odsouzen k trestu smrti.

Indické ministerstvo vnitra dnes uvedlo, že šlo o koordinovaný teroristický útok. Jedna bomba vybuchla ve čtvrti Dadar v centru Bombaje a dvě v jeho jižní části - u turisty vyhledávané Opery a ve zlatnické tržnici Zaveri Bazaar. Všechny vybuchly takřka současně kolem 19:00 místního času, kdy bylo v ulicích plno lidí. Podle televize CNN-IBN šlo minimálně v jednom případě o podomácku vyrobené výbušniny, které způsobily škody na okolních autech a motocyklech.

Dvě desítky mrtvých po teroristickém útoku v Bombaji (zdroj: ČT24)

Indické úřady okamžitě vyhlásily stav nejvyšší pohotovosti nejen v Bombaji, ale také v metropoli Dillí, Kalkatě a dalších velkých městech. Indický premiér Manmóhan Singh útok odsoudil a vyzval obyvatele velkoměsta, aby zachovali klid a jednotu. Ze zahraničních státníků jako jeden z prvních odsoudil „hrozné útoky“ americký prezident Barack Obama. „Americký lid bude stát po boku indického lidu v dobách takových zkoušek a nabídneme podporu Indii v úsilí o dopadení pachatelů těchto tří strašných zločinů a o jejich pohnání před soud,“ prohlásil Obama.

Vydáno pod