Vzbouření vězni složili po měsíci zbraně

Caracas - Venezuelskou věznici El Rodeo II má po 27denní vězeňské vzpouře opět pod kontrolou policie. Osm stovek vzbouřenců nakonec po jednání s úředníky složilo zbraně a vzdalo se. Během bojů zemřelo nejméně 25 lidí. Podobné spory jsou ve Venezuele časté. Tamní věznice jsou přeplněné a dozorci často zkorumpovaní. Vězni se tak snadno dostanou ke zbraním.

„Oslavujeme triumf míru a dialogu,“ řekl venezuelské státní televizi ministr spravedlnosti Tareck El Aissami. Vzpouru se podle něj podařilo ukončit po dlouhých rozhovorech s rebelujícími vězni a díky poskytnuté záruce, že se vzbouřencům nic nestane.

  • Vzpoura ve venezuelské věznici El Rodeo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2714/271302.jpg
  • Vzpoura ve venezuelské věznici El Rodeo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2714/271303.jpg

Vzpoura začala 17. června, kdy se ozbrojení vězni vzepřeli dozorcům. Spouštěcím impulzem byl zásah několika tisíců vojáků pátrajících v sousední věznici El Rodeo I po zbraních. Jejich přítomnost vedla ke krvavým střetům, při nichž bylo zabito 22 lidí včetně jednoho vězně. Stovky trestanců poté zůstávaly opevněné v částech vězeňského komplexu El Rodeo II, odkud se je nepodařilo dostat ani přivolaným vojákům. Na vězeňský dvůr jich po dosažení dohody vyšlo přes 800; dozorci je pak ve skupinách odvedli do sprch a poskytli jim jídlo a vodu.

Venezuelská vláda uvádí, že ve 34 vězeňských komplexech je v současnosti více než 44 000 vězňů, ovšem kapacita zařízení je zhruba jen 12 500 trestanců. Podle organizace Human Rights Watch zhruba tři čtvrtiny venezuelských vězňů stále čekají na proces, respektive na rozsudek, a to vinou pomalé práce soudů. Vězni musejí žít v přeplněných celách a špatných hygienických podmínkách. Kvůli nedostatečnému počtu dozorců nejsou v káznicích výjimkou drogy, ale ani bodné a střelné zbraně, dokonce i granáty. Loni bylo při vězeňském násilí ve Venezuele zabito 476 lidí a dalších 967 bylo zraněno.