Billy Kid – zemřel ve 21 letech, přesto je legendou

Fort Sumner (USA) - William Henry McCarty alias Billy the Kid, který byl zastřelen 14. července 1881, se stal jednou z legend Divokého západu. Jeho příběh se mnohokrát objevil v písních, filmech i knihách, přestože se dožil pouze 21 let a měřil jen něco málo přes 170 centimetrů. Podle různých zdrojů zabil až 21 mužů, historici se však shodují na tom, že jich nebylo více než deset.

Billyho the Kida, jenž používal i pseudonymy Henry Antrim či William Bonney, proslavily krátce před smrtí články v Las Vegas Gazette a New York Sun. Poté, co na něj byla vypsána odměna ve výši 500 dolarů, ho začal pronásledovat šerif okrsku Lincoln Pat Garrett. Tomu se nejprve podařilo Kida zatknout a poté, co utekl z vězení, kde čekal na trest smrti za zabití šerifa Bradyho, ho Garrett znovu vystopoval a zastřelil ze zálohy. 

Koncem loňského roku se o Kida znovu zvedl zájem, když tehdejší guvernér Nového Mexika Bill Richardson uvažoval o tom, že by pistolníka posmrtně omilostnil. Proti záměru se ale ozvali Garrettovi potomci, kteří případnou milost považovali za pošlapání památky svého předka. Richardson tak nakonec posmrtný pardon neudělil. 

V souvislosti s Billy Kidem stojí za zmínku i to, že pravděpodobně jediná podobenka proslulého pistolníka Billyho Kida, která vznikla na přelomu roku 1879 v Novém Mexiku, byla vydražena za 2,3 milionu dolarů. Cenný snímek údajně pochází z Fort Summer, fotograf legendu Divokého západu zachytil v jednom z tamních salonů na přelomu roku 1879, necelé dva roky před smrtí. Billy Kid později svou fotku v pomačkaném černém klobouku dal příteli Danu Dedrickovi. Ten ji opatroval a před smrtí dal svým potomkům. Dedrickovi pak snímek dědili více než 130 let. Ti fotografii poslali do aukce v americkém Coloradu a počítali, že cena by se mohla vyšplhat na pěkných 400 tisíc dolarů. Konečná suma však výrazně předčila jejich očekávání.