Indií obchází strach z terorismu

Bombaj – Indie dosud nezná pachatele středečních útoků v Bombaji a zároveň přiznala, že neměla žádné náznaky příprav těchto pumových atentátů. V největších městech vyhlásily úřady pohotovost, v ulicích jsou policisté, speciální jednotky mají také pohotovost. Podle nejnovější oficiální bilance při útocích zahynulo 18 lidí a přes 130 dalších bylo zraněno.

Rozvědka neměla žádné informace, které by napovídaly, že se chystá v Bombaji teroristický útok, prohlásil ministr vnitra Palaniappan Čidambaram. Možná „ti, kdo útoky spáchali, pracovali ve velkém utajení, možná šlo o velmi malou skupinu, která s žádnou jinou nebyla ve spojení“, řekl ministr. Policie neustále kontroluje hotely a noclehárny.

Při třech explozích na různých místech v Bombaji zahynulo 18 lidí, přičemž dřívější bilance uváděla 21 mrtvých. Ze 131 zraněných, kteří byli hospitalizováni, jsou dvě desítky osob v kritickém stavu.

Atentátníci použili jednoduché nálože, jejichž složení cílilo na co největší počet obětí. Podle expertů je velmi pravděpodobné, že za atentátem stojí indičtí mudžahedíni. Ti už v minulosti použili bomby vlastní výroby. K nynějšímu útoku se ale stále ještě nikdo nepřihlásil. Nic zatím nenaznačuje, že by do něj byla zapojena některá pákistánská skupina jako před třemi lety. Indičtí vyšetřovatelé ale z podezření nevylučují nikoho.

Středeční útok teroristů je největším v Bombaji od listopadu 2008, kdy bylo při koordinovaném atentátu zabito kolem 170 lidí. Z desítky útočníků se tehdy podařilo zajmout živého jen jednoho. Kromě toho útok zvýšil napětí mezi Indií a Pákistánem, odkud bylo vražedné komando vysláno. „Indové mají dost vlastních radikálů. My v Pákistánu taky čelíme tisícům výbuchů, ve vlacích, na tržištích. Ale Pakistán nikdy neobvinil Indii,“ bránil se nařčení pákistánský obchodník.

Policejní hlídka v Indii
Zdroj: ČTK/AP/Rajanish Kakade