Mediální magnát Leo Kirch je po smrti

Berlín - V 84 letech dnes zemřel někdejší vlivný německý mediální magnát Leo Kirch. Od 50. let minulého století vybudoval rozsáhlé mediální impérium, které ale později zkrachovalo kvůli velkým dluhům způsobeným neúspěchem projektu placené televize. V dobách své největší slávy ovládal jeho holding KirchGruppe televizní koncern ProSiebenSat.1 a vlastnil práva k více než 10 000 filmům a 40 000 hodinám seriálů. Získal také významný podíl ve vydavatelství Axel Springer a disponoval vysílacími právy na formuli 1 nebo světové šampionáty ve fotbale. Patřil k pionýrům digitálního televizního vysílání. Po rozpadu svého impéria se stáhl do soukromí, přesto je považován za jednoho z nejvýznamnějších podnikatelů v oblasti médií v německých dějinách.

„Mediální podnikatel Leo Kirch zemřel dnes ráno,“ uvedla v prohlášení Kirchova rodina, podle níž „odešel v klidu“. Žádné další podrobnosti k jeho smrti nesdělila. Bývalý magnát dlouhodobě trpěl cukrovkou, kvůli níž téměř oslepl a přišel o nohu.

Díky svému vlivu měl rodák z Bavorska přátele v nejvyšších politických kruzích. Těšil se přízni například dlouholetého německého kancléře Helmuta Kohla nebo bavorského premiéra Edmunda Stoibera. Veřejné publicitě se ale vyhýbal a přísně střežil své soukromí.

Na počátku Kirchovy hvězdné kariéry byl nákup práv na později slavný film Federica Felliniho Silnice, které v roce 1956 pořídil za 25 000 západoněmeckých marek půjčených od manželky. Odhalil tím potenciál obchodu s filmovými a televizními právy, na němž následně zbohatl. Od 80. let se zaměřil na televizi. Byl hlavním investorem první komerční stanice Sat 1 a v roce 1996 spustil placené digitální vysílání. Právě v placených kanálech viděl Kirch budoucnost tohoto média. Start stanice Premiere ale stál na začátku jeho konce. Pán filmu, jak se mu také přezdívalo, zaplatil miliardy dolarů za provoz a vysílací práva na filmy, fotbal či formuli 1, nepodařilo se mu ale získat dostatek předplatitelů. Premiere zkrachovala a v roce 2002 zbankrotoval i Kirchův koncern TaurusHolding, zastřešující firmy KirchMedia, KirchPayTv a KirchBeteiligung. Nechal po sobě téměř sedm miliard eur dluhů.

Bůh dal, Bůh vzal

„Bůh dal, Bůh vzal,“ komentoval prý tehdy krach svého impéria Kirch. Následně se pustil do právnické bitvy s jedním ze svých hlavních věřitelů - Deutsche Bank a jejím někdejším šéfem Rolfem Breuerem. Obvinil ho, že značně přispěl k bankrotu jeho firem, když jako šéf dozorčí rady DB v jednom rozhovoru prohlásil, že bankovní sektor už Kirchovi není ochoten za současných podmínek dále půjčovat. V roce 2006 dal soud první instance Kirchovi za pravdu a rozhodl, že Breuer porušil svými výroky bankovní tajemství a Kirchově společnosti přiřkl odškodné 1,6 miliardy eur. V odvolacím řízení byl ale rozsudek letos v únoru zrušen. 

V roce 2001 byl Kirch podle časopisu Forbes dvacátým nejbohatším člověkem planety s majetkem odhadnutým na 12 miliard dolarů. Po rozpadu svého impéria, které zaměstnávalo okolo 10 000 lidí, se stáhl do soukromí. Jedním z mála jeho vystoupení na veřejnosti byla účast na druhé svatbě Helmuta Kohla v roce 2008, kterému šel za svědka.