Estonští rukojmí jsou po čtyřech měsících znovu na svobodě

Bejrút - V Libanonu bylo propuštěno na svobodu sedm estonských turistů, kteří byli uneseni před téměř čtyřmi měsíci v libanonském údolí Bikáa. Osvobození muži jsou v dobrém zdravotním stavu a nejpozději v pátek ráno odletí do vlasti. Oficiálně nebyly zveřejněny žádné podrobnosti o okolnostech jejich propuštění ani to, zda bylo zaplaceno žádané výkupné.

V dubnu se na internetu objevil videozáznam, na němž skupina unesených Estonců prosila o pomoc nejvyšší státníky Libanonu, Francie, Saúdské Arábie a Jordánska. Sedm mužů ve věku kolem třiceti let bylo uneseno 23. března během cyklistického výletu krátce poté, co se dostali na území Libanonu ze sousední Sýrie. K akci se přihlásilo Hnutí pro obnovu a reformu, o němž se téměř nic neví. Hnutí údajně žádalo za rukojmí výkupné.

Podle policie byla skupina propuštěna časně ráno v údolí Bikáa a odjela do Bejrútu. Tam se usmívající estonští cyklisté krátce objevili na balkoně francouzské ambasády, aby pozdravili novináře. Estonci se podrobí na velvyslanectví lékařské prohlídce a budou ještě dnes vyslechnuti vysokým libanonským soudcem.

Propuštění estonští rukojmí
Zdroj: Bilal Hussein/ČTK/AP

Estonský ministr zahraničí Urmas Paet na tiskové konferenci v Tallinu zdůraznil, že k osvobození estonských zajatců nebylo použito žádné síly. Do operace bylo podle něj zapojeno několik zemí a jejich zpravodajské služby. Na otázku, zda estonská vláda zaplatila požadované výkupné, zmínil jen „nezbytné náklady“. Libanonský ministr vnitra Marván Šarbíl popřel, že by bylo výkupné zaplaceno. Upřesnil, že v souvislosti s únosem bylo zatčeno devět lidí.