Chorvatský ostrov Brač zachvátil požár

Záhřeb – Na chorvatském ostrově Brač vypukl velký lesní požár. Vítr žene hustý tmavý dým směrem na Split a ostrov Hvar. Se živlem bojuje asi 150 hasičů, kteří se snaží, aby se oheň nerozšířil hlavně do okolí měst Bobovišća a Ložišća. Rozsah škod ani případných obětí chorvatské zdroje neuvádějí. V širší oblasti zasažené následky požáru je přes 50 000 českých turistů, na samotném Brači necelá tisícovka. Nikdo z českých turistů v organizovaných zájezdech by neměl být požárem přímo ohrožen.

Podle chorvatského portálu index.hr požár zuřil celou noc na dnešek a zatím shořelo kolem 2 300 hektarů borového lesa, trávy i zemědělských kultur. Během noci na Brač dorazily další hasičské týmy z Dubrovníku, Metkoviče a z okolí Zadaru. Požár se hasí z moře i ze vzduchu. Všichni turisté z ohrožených lokalit byli včas evakuováni, uvedl bez dalších podrobností chorvatský portál. Evakuováno bylo přes 200 lidí.

„Aktuální zprávy hovoří o tom, že hašení požáru nadále probíhá. Měl by už ale být pod kontrolou, aby se nešířil dále k obydleným oblastem,“ uvedl vedoucí konzulárního oddělení ve Splitu Pavel Bednář. Požár zachvátil západní výběžek ostrova, podmínky pro turisty tam budou minimálně několik dalších dnů omezené.

Rozhovor s Pavlem Bednářem (zdroj: ČT24)

Jako nepodložené odmítl Pavel Bednář některé informace, že by původci ohně mohli být čeští turisté. „Požár vznikl v dost těžce přístupném horském terénu, kde žádné turistické objekty nejsou. Chorvatské úřady zatím nic nevyšetřují, požár se jen hasí. Je čirá spekulace, že by za ním mohli stát Češi, to je třeba odmítnout jako něco, co není ničím podloženo,“ řekl konzul.

Podle Bednáře spekulace o Češích mohla vzniknout tak, že si někdo vzpomněl na loňský rok, kdy byl český občan skutečně obviněn ze založení požáru na Hvaru. Není prý ani pravda, že by se informace o Češích jako možných pachatelích objevila nyní v chorvatských sdělovacích prostředcích. „V chorvatských médiích proběhla informace, že by původcem požáru mohli být Češi,“ řekl předtím Tomio Okamura z AČCKA.

Chorvatsko, stejně jako zbytek Balkánu a většinu východní Evropy, postihla v posledních dnech vlna veder. V některých oblastech Chorvatska teplota vystoupala až na 45 stupňů Celsia.