USA a kontaktní skupina uznaly libyjské povstalce jako legitimní vládu

Istanbul – USA uznaly libyjskou povstaleckou Přechodnou národní radu (NTC) jako legitimní vládu Libye. Washingtonu to umožní financovat rebely z blokovaných kont v USA. Politický orgán libyjských vzbouřenců se rozhodla uznat jako legitimní vládní moc v zemi i mezinárodní kontaktní skupina pro Libyi na dnešním jednání v Istanbulu. Vybídla také libyjské rebely k vytvoření prozatímní vlády. Turecko na schůzce vyzvalo zástupce více než 30 zemí, aby zvýšili tlak na libyjského vůdce Muammara Kaddáfího a aby našli „novátorské způsoby“, jak podpořit libyjskou opozici. Kaddáfí dnes uznání NTC rezolutně odmítl s tím, že takový krok nemá pro libyjský lid žádný význam.

Libyjského vůdce dnes kontaktní skupina znovu vyzvala k odchodu. Podle závěrečného prohlášení skupina žádá, aby povstalci bezodkladně začali pracovat na vytvoření prozatímní vlády následované vytvořením Národního kongresu, v němž by měli zasednout zástupci všech částí Libye. „Dokud nebude ustavena prozatímní vláda, USA budou uznávat NTC jako legitimní vládní moc v Libyi a budou s ní na tomto základě jednat,“ řekla na istanbulské schůzce šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová.

Boje proti Kaddáfího režimu, který je u moci skoro 42 let, trvají od konce února. V zemi s posvěcením OSN operuje také NATO – oficiálně na ochranu civilistů před Kaddáfího vojsky. Provedlo více než šest tisíc leteckých akcí. Šéf aliance v předvečer setkání mezinárodní skupiny vybídl členské státy aliance k tomu, aby do operací vyslaly další letouny. Británie dosud nasadila 12 letounů typu Tornado. K nim přibudou další čtyři tyto stroje.

Šéf turecké diplomacie Ahmet Davutoglu na jednání v Istanbulu vybídl členy skupiny k další finanční pomoci ozbrojené libyjské opozice a k humanitární podpoře před blížícím se muslimským svátkem ramadánem. Turecko prý opozici otevřelo úvěr ve výši 200 milionů dolarů (asi 3,5 miliardy korun); zárukou mají být zmrazená konta libyjského režimu v Turecku. Ankara také podpořila návrh rebelů uvolnit tři miliardy dolarů (asi 52 miliard korun) z blokovaných zahraničních účtů Tripolisu. Peníze mají být použity k humanitárním účelům pro všechny Libyjce v době ramadánu, který začíná v srpnu.

V pořadí již čtvrtého jednání kontaktní skupiny se vedle Clintonové zúčastnil i šéf britské diplomacie William Hague. Účast na schůzce zemí, které podporují operaci NATO, nepřijala Čína, podle níž způsob fungování této skupiny potřebuje „více zvážit“. Jednání se nezúčastní ani pozvané Rusko, neboť za legitimní orgán pro řešení krize v Libyi považuje nadále OSN.

Kontaktní skupina potvrdila vůdčí roli OSN při zprostředkování dialogu a podpoře procesu politické transformace. Vyzvala všechny zúčastněné strany ke spolupráci se zvláštním vyslancem OSN pro Libyi Abdalláhem Chatíbem. Tomu uložila spolupracovat při hledání řešení s Africkou unií a Ligou arabských států. Jako hlavní principy transformace stanovila skupina odstoupení Kaddáfího podle veřejně oznámeného postupu, respektování územní celistvosti a svrchovanosti země a potrestání viníků násilností. Společné komuniké vyzývá účastníky jednání, aby poskytli NTC finanční pomoc v co nejvyšším rozsahu, jaký umožňují dosud stanovená pravidla – včetně umožnění vývozu ropy společnostmi, které kontroluje NTC, a odblokování libyjského majetku pro potřeby libyjského lidu. Země, které zmrazily libyjská konta a majetek, by měly zvážit poskytnutí úvěrů ve výši 10 až 20 procent jejich hodnoty.

Vydáno pod