Chávez se nakonec vrátí léčit rakovinu na Kubu

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez nebude pokračovat v léčbě rakoviny v Brazílii, ale vrátí se na Kubu. Oznámil to v pátek podle agentury Reuters samotný Chávez s tím, že nová fáze léčby bude zahrnovat i chemoterapii. Brazilská média předtím informovala, že by se měl prezident chemoterapii podrobit ve specializované nemocnici v Sao Paulu.

Chávez oznámil, že se do Havany vydá dnes, aby mohla být zahájena „druhá fáze“ léčby. Prezident také řekl, že už předsedovi venezuelského parlamentu zaslal dopis s žádostí o svolení takové cesty, jak to vyžaduje venezuelská ústava. Šestapadesátiletý politik své plány oznámil po setkání s novým peruánským prezidentem Ollantou Humalou. Ten svému protějšku popřál v jeho „osobní bitvě“ vše nejlepší.

Chávez ve středu přiznal, že jeho zdravotní stav asi bude vyžadovat chemoterapii nebo ozařování, ale zároveň dementoval spekulace, že trpí rakovinou tlustého střeva nebo žaludku. 20. června mu byl vyoperován nádor v pánevní oblasti na spřátelené Kubě, kde pak měsíc zůstal a do Venezuely se vrátil až minulý týden.