Oponenti jemenského režimu ohlásili vytvoření stínové vlády

Damašek - Hlavní osobnosti z řad oponentů jemenského režimu dnes oznámily vytvoření stínové vlády. Má zabránit návratu prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, který se v Saúdské Arábii zotavuje ze zranění utrpěného při červnovém útoku, a vést zemi po případném pádu jeho režimu. Ve stínové „prezidentské radě“ ale není zastoupena parlamentní opozice a nově oznámený orgán podle agentury AP jen stěží nějak výrazně zvýší tlak na Sáliha, aby odstoupil.

Cílem tohoto kroku je zřejmě snaha vytvořit jednotné vedení protirežimních protestujících, kteří už pět měsíců zaplňují náměstí a veřejná prostranství v řadě jemenských měst. Nově ohlášený orgán ale vynáší na světlo zásadní rozdíl mezi jemenskými demonstranty a oficiálními opozičními stranami. Ty se podle mnoha demonstrantů připojily k protivládním nepokojům, inspirovaným lidovými revoltami v Egyptě a Tunisku, příliš pozdě a navíc prý usilují spíše jen o vyjednání Sálihova odstoupení, než aby se snažily svrhnout celý jeho režim.

Mluvčí Sálihovy vlády Abdal Džanadí řekl, že ohlášený krok oponentů režimu „jen přilije olej do ohně“. Sálih je podle něj „legálně a demokraticky zvolený prezident a jedinou alternativou může být cesta voleb, nikoliv změna nezákonným pučem“.

Jedna z vůdkyň demonstrantů Tavakul Karmánová v Saná oznámila vytvoření přechodné prezidentské rady. Je v ní údajně 17 předních opozičních osobností z různých stran a uskupení, včetně bývalých ministrů, jednoho bývalého premiéra a významných představitelů obchodních kruhů a občanské společnosti. Rada bude podle Karmánové pověřena „řízením země během přechodného období, které nepřekročí devět měsíců, a zformováním vlády technokratů“.

Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih
Zdroj: ČT24

K ustavení prezidentské rady vedly představitele mimoparlamentní opozice mimo jiné i spekulace ohledně brzkého Sálihova návratu do Jemenu. Nepotvrzené zprávy o údajném Sálihovu návratu do země v neděli nebo v pondělí se objevily v minulých dnech v jemenských médiích. Mluvčí jemenské vládní strany ale v pátek popřel spekulace, že by se Sálih mohl vrátit do vlasti kolem 33. výročí svého nástupu k moci, které připadá na 17. července. Džanadí, který je zároveň náměstkem ministra informací, dnes prohlásil, že se Sálih těší dobrému zdraví a vrátí se do Jemenu „brzy“. Konkrétní datum ale neuvedl.