NASA oslavuje, sonda Dawn je na dráze mezi Marsem a Jupiterem

Washington - Americká sonda Dawn (Úsvit) se v sobotu dostala na oběžnou dráhu kolem planetky Vesta v hlavním pásu asteroidů sluneční soustavy mezi Marsem a Jupiterem. Dnes to oznámila NASA. Jde vůbec o první sondu, která bude obíhat kolem některé z planetek hlavního pásu asteroidů. Vědci doufají, že se jim tak podaří získat další poznatky o nejstarších dějinách sluneční soustavy. Poznatky by měly pomoci i k přípravě dalších cest člověka do vesmíru.

Dawn bude kolem planetky obíhat rok, poté se vydá k další planetce Ceres. Administrátor NASA Charles Bolden označil vstup sondy na oběžnou dráhu kolem Vesty za „neuvěřitelný milník bádání“. Americký prezident Barack Obama dal NASA za úkol připravit vyslání kosmonautů k nějakému asteroidu do roku 2025, připomněl Bolden a řekl, že Dawn shromažďuje pro takovou misi klíčové údaje.

Sonda byla vypuštěna v roce 2007. Je to první sonda, která obíhá kolem nějakého objektu v hlavním pásmu asteroidů. Od Země je asi 188 milionů kilometrů. Na projektu se podílejí i evropské země, především Německo a Itálie.

Planetky Vesta a Ceres patří k největším objektům v pásmu „prvotního materiálu“ naší sluneční soustavy. Vznikly před zhruba 4,6 miliardy let, kdy se tato soustava utvářela. Jsou pojmenovány po římských bohyních.