Afghánské úřady začaly přebírat odpovědnost za bezpečnost

Kábul - V Afghánistánu dnes začal dlouho avizovaný proces předávání odpovědnosti za bezpečnost země z rukou mezinárodních jednotek afghánským ozbrojeným silám. Severoatlantická aliance ji dnes předala policii v provincii Bámján, jež se tak podle mluvčího afghánského ministersva vnitra stala první oblastí, kde tento proces začal. Za bezpečnost ve své zemi by Afghánci měli plně odpovídat do roku 2014.

Bámján je jednou z nejchudších, ale také nejpoklidnějších provincií v zemi sužované soustavnými útoky bojovníků fundamentalistického hnutí Tálibán a dalších povstaleckých skupin. Vládě prezidenta Hamída Karzáího v boji proti nim pomáhají americké a mezinárodní jednotky vedené NATO. Spojenci v uplynulých týdnech začali stahovat první vojáky, přestože Tálibán podle odborníků prokazuje značnou odolnost, mírová jednání jsou v plenkách a panují pochyby, zda afghánské vedení je schopno bezpečnost v zemi udržet.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Nestabilní situaci v zemi dokládají i okolnosti dnešní ceremonie v Bámjánu, kterou dopředu nikdo neohlásil, živě ji nevysílá žádná televizní stanice a pozvání dostala jenom hrstka novinářů. Ještě minulý měsíc se čekalo, že k 20. červenci by měly afghánské síly převzít odpovědnost za bezpečnost ve dvou provinciích a pěti provinčních metropolích.

Afghánská armáda nemá podle AFP v Bámjánu jednotky. Velení v bezpečnostních operacích proto od novozélandských vojáků působících v regionu převzala afghánská policie. Čeká se, že Novozélanďané v oblasti zůstanou a budou Afghánce podporovat. „Bámján nesužovaly žádné bezpečnostní hrozby, takže proces půjde velmi hladce,“ řekl podle Reuters mluvčí bámjánského guvernéra.

Američtí vojáci v provincii Hílmand
Zdroj: David Goldman/AP/ČTK

Provincii Bámján proslavily ohromné sochy Buddhů, které přívrženci Talibanu nechali během své vlády v letech 1996-2001 vyhodit do vzduchu. Pod kontrolu afghánských sil by podle AFP v příštích dnech měly oficiálně začít přecházet další dvě provincie - Kábul (s výjimkou neklidného okresu Surobi) a Pandžšír - a čtyři provinční metropole - Mazáre Šaríf v provincii Balch, Herát ve stejnojmenné provincii, Laškargáh v jihoafgánském Hílmandu a Metarlam v provincii Laghmán.

Proces přebírání zodpovědnosti provázejí zprávy o dalších bojích. Na východě země v provincii Nangarhár dnes afghánské a alianční jednotky zabily nejméně 13 bojovníků Talibanu. Noční boje podle afghánských i aliančních zdrojů agentury AP ukončil letecký úder na budovu, kde se ozbrojenci zabarikádovali. V sobotu v provincii Hílmand zahynul britský voják při incidentu, který afghánské úřady popsaly jako útok muže v uniformě afghánské armády. Jeho smrt dnes potvrdilo britské ministerstvo obrany.