NATO zasáhlo sklad munice v Tripolisu

Tripolis - Letouny NATO v noci na dnešek bombardovaly cíle na východním předměstí libyjského hlavního města, přičemž zničily vojenský sklad a další armádní cíle. S odvoláním na prohlášení aliance to uvedla agentura AP. Podle libyjské státní televize, citované dříve agenturou AFP, „křižáčtí kolonialističtí agresoři“ provedli nálety i na civilní cíle. Údery prý mají oběti, jejich počet ale libyjské sdělovací prostředky neuvedly.

NATO dnes ze svého bruselského sídla oznámilo, že terčem úderu byly armádní sklad, tři radary a zařízení pro odpalování protiletadlových střel. Aliance rovněž sdělila, že v sobotu v zemi provedla 45 útoků, několik z nich na východě země nedaleko města Briga, jehož se chtějí zmocnit libyjští povstalci.

Spojeneckým operacím proti silám věrným libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu velí NATO od 31. března. Aliance tak má oficiálně chránit civilisty před vojsky Kaddáfího, který se zakopal v Tripolisu a odmítá ustoupit mezinárodnímu tlaku i požadavkům libyjských vzbouřenců, aby odstoupil. Podle kritiků ale NATO straní libyjským vzbouřencům. Ti v sobotu zaútočili na strategicky důležitou Brigu. V těžkých bojích podle zdrojů agentury Reuters deset povstalců zahynulo a 172 utrpělo zranění.
 
Nejnovější noční nálety NATO, podle Reuters první po několik relativně klidných nocích, se ozvaly po dalším Kaddáfího vzpurném prohlášení. Libyjský vůdce v něm v sobotu mimo jiné odmítl spekulace ohledně chystaného odchodu ze země. „Říká se, že Kaddáfí pojede na Honolulu,“ řekl mimo jiné v televizním projevu. To, že by opustil zemi „svého lidu a předků“, je ale podle něj směšná představa.

Vydáno pod