Při střetech v syrském Homsu 40 mrtvých

Damašek – Syrské síly a bojovníci věrní prezidentu Bašáru Asadovi dnes při útocích v rezidenčních částech města Homs zabili deset lidí. Podle agentury Reuters to uvedly místní koordinační výbory, které pomáhají s organizací protivládních protestů v Sýrii. Podle šéfa syrské organizace pro monitorování lidských práv Ramího Abdar Rahmána bylo o víkendu při střetech mezi Asadovými stoupenci a odpůrci zabito nejméně 30 lidí. Sýrií zmítají protivládní nepokoje od března a při bojích už zemřelo přes 1 400 lidí.

„V Homsu propukly boje mezi dvěma skupinami obyvatel, prorežimní a protirežimní. Nejméně 30 civilistů bylo zabito,“ informoval šéf syrské organizace pro monitorování lidských práv Ramí Abdar Rahmán. Potyčky vypukly v sobotu odpoledne. Roznětkou byla smrt tří stoupenců vlády. Ti zemřeli minulý týden, jejich těla ale byla v sobotu vrácena jejich rodinám rozsekaná na kusy.

Třetí největší syrské město Homs je ohniskem syrského protivládního povstání od té doby, co na ně vládní jednotky zaútočily před dvěma měsíci s cílem potlačit pouliční protesty volající po Asadově odstoupení po 11 letech u moci.


Situace v Sýrii se nezdá Evropské unii. Ministři zahraničí sedmadvacítky dnes v Bruselu na společném setkání pohrozili zpřísněním sankcí proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Unie přitom už zmrazila více než třem desítkám představitelů režimu či firem s ním spjatých účty v EU. Představitelé mají navíc zákaz přicestovat do unie.