Indické město vydělává na zákazu kouření

Šimla - Město Šimla v indickém státě Himáčalpradéš je jedním z mnoha, která vydělávají na zákazu kouření. Jen za poslední dva a půl roku vybralo v přepočtu půl milionu českých korun na pokutách od lidí, kteří zákaz v nekuřáckém městě porušují.

Město Šimla na severu Indie je přezdívané jako město bez tabáku. Na 97 procentech veřejných míst se nesmí kouřit. Většina lidí zákaz, který do města láká nové turisty, dodržuje. „Prohlášení za město bez kouře nese výsledky. Turisté, kteří sem jezdí a zjistí, že se tu nesmí kouřit, jsou většinou nadšeni,“ ujišťuje představitel správy města Onkar Šarma.

Najdou se ale i tací, kteří zákaz nedodržují. Od roku 2009 dostalo pokutu asi 15 tisíc lidí. „Ty příjmy mohou být využity třeba na protidrogové kampaně nebo na budování dalších nekuřáckých zón. Takže to byl dobrý krok,“ těší se ochránce životního prostředí Rameš Šarma.

Omezený zákaz kouření platí v celé Indii, a to už od roku 2008. Indové si tak můžou zapálit prakticky jen doma nebo na otevřených prostranstvích.

Vydáno pod