Vozíčkář Volf: Do Říma jsem dovezl naději

Řím - Na speciálním kole pro postižené cyklisty dojel Heřman Volf do Vatikánu, kde předal poselství českých vozíčkářů papeži Benediktu XVI. Celkově zdolal trasu dlouhou přes 1600 kilometrů – denně tedy ujel víc jak 100 kilometrů ve střídající se zimě, dešti a vedru. Příští Volfova cesta pravděpodobně povede do Osla.

„Jedná se o poselství naděje. Chceme ukázat lidem, že život na vozíku nekončí, nýbrž pokračuje dál,“ řekl Volf. Poselství vezli cyklisté v tubě ve speciálním nosiči, na Svatopetrském náměstí ho posléze předali zástupci Svatého stolce Šmejkalovi, který má ve Vatikánu nejvyšší postavení. Znění poselství bylo zveřejněno na stránkách http://www.cestazasnem.cz/. Vozíčkáři dostali od Svatého otce odpověď, předání institucím proběhne zřejmě 6. září. 

Cesta byla přitom, co se počasí týče, velmi náročná. „První dva dny jsme jeli přes Šumavu, kde bylo devět stupňů, a dva dny jsme jeli v průtrži mračen. Uvědomil jsem si, že opravdu nejedu za sebe, ale za lidi, kteří věří, že se mi to podaří,“ poznamenal Volf, který se těšil, že potká po cestě vozíčkáře na kole, kteří pojedou část trasy s nimi, což se bohužel nepodařilo. „Zatím o tom lidé moc nevědí,“ míní sportovec. 

Volfovým snem zůstává projet křížem krážem celou Evropu. „Když jsem ještě chodil, bylo mi 41 let. Říkal jsem si, že přichází doba, kdy bych si měl začít plnit své sny a vize,“ vzpomíná vozíčkář, který si způsobil těžké zranění při lyžování před víc jak pěti lety. 

„Když neuděláte věci, které dělat chcete, hned, pak už si ty sny těžko budete moci splnit. Jakmile jsem si tedy pořídil speciální kolo, začal jsem si sny plnit. Zároveň tím ale přináším poselství těm, kteří jsou postižení.“ 

S náhlou radikální životní změnou se Volf celkem rychle smířil – od kamaráda dostal brzy práci a navíc měl zkušenosti s meditací, a to již před úrazem. „Mám navíc dvě úžasné děti, do toho života jsem se dostal rychle, protože jsem pro ně nechtěl být brzdou,“ konstatoval Volf.

Volf akce pořádá s kamarádem a vyrábí z nich dokumentární filmy, které pak předávají poselství ostatním lidem.

Rozhovor s Heřmanem Volfem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod