Medvěděv: Quadriga se kvůli zbabělosti pořadatelů zdiskreditovala

Hannover (Německo) – Za „zbabělost a nedůslednost“ pořadatelů dnes označil ruský prezident Dmitrij Medvěděv udělení a později odvolání ceny Quadriga pro ruského premiéra Vladimira Putina. Cena se tím podle něj zdiskreditovala a skončila – přinejmenším u mezinárodní veřejnosti. Medvěděv to prohlásil na okraj dvoudenní schůzky s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Hannoveru.

„Každá organizace má právo rozhodnout, komu svou cenu udělí a komu ne, ale pokud rozhodnutí padne, tak odvolat ho je zbabělost a nedůslednost,“ uvedl Medvěděv, podle něhož pořadatelé podlehli nátlaku. Putinovo okolí nicméně rozhodnutí o odvolání letošní ceny bagatelizovalo.

Německá prestižní cena Quadriga, nazvaná podle zmenšeného zobrazení čtyřspřeží Vítězství umístěného na známé Braniborské bráně v Berlíně, uděluje občanské sdružení Werkstatt Deutschland. Po oznámení, že cenu chce sdružení letos v říjnu předat ruskému premiéru Putinovi, vnímanému ve světě jako kontroverzní osobnost, se v německých médiích i u části politiků zdvihla vlna kritiky. Zveřejnění jména letošního nositele tam vyvolalo velkou kritiku proto, že v dobách Sovětského svazu byl Putin agentem tajné služby KGB v komunistické NDR a s jeho silovou vládou je spojováno zhoršení stavu lidských práv v Rusku. Několik členů kuratoria na protest proti jeho výběru rezignovalo na své místo v tomto sboru. Organizace se omluvila všem, jichž se dotkla, a vzhledem k „narůstajícímu neúnosnému tlaku a hrozbě další eskalace“ je požádala, aby pochopili rozhodnutí letošní udělení ceny odvolat. Putina dvacetičlenné kuratorium původně vybralo za to, že „stabilizoval a nadále stabilizuje svou zemi v součinnosti s prosperitou, obchodem a národní identitou“.

Mezi těmi, kdo proti letošní kandidatuře silně protestoval, byl i bývalý československý a český prezident Václav Havel, který ocenění dostal v roce 2009. Pohrozil i vrácením ceny, stejně jako její další český nositel, ředitel humanitární organizace Člověk v tísni Šimon Pánek. Některá média později spekulovala, že právě Havlovo gesto bylo pro sdružení rozhodující k rozhodnutí letošní udělení nakonec zrušit.

Dmitrij Medvěděv a Angela Merkelová
Zdroj: ČTK/AP/Matthias Schrader