Písečná bouře spolkla Phoenix

Phoenix – Silná písečná bouře postihla v pondělí americké město Phoenix. Během pár okamžiků pohltila město kilometr vysoká stěna pouštního prachu. Bouře vynesla písek a prach do výšky 900 metrů, foukal vítr o rychlosti až 48 kilometrů za hodinu, s poryvy až 64 kilometrů v hodině. Přes písečnou stěnu nebylo skoro nic vidět.

„Úplně se najednou setmělo, myslel jsem, že se blíží tornádo,“ říká zdejší obyvatel Robert Campbell. Navzdory tomu, jak děsivě bouře vypadala, nebyly škody až tak velké. 

Písečné mračno omezilo provoz na místním letišti, špatná viditelnost taky zkomplikovala situaci na silnicích. Písečnou bouři doprovázel i silný vítr a liják. 

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)


Písečné bouře jsou na americkém jihozápadě časté. Málokdy ale tamní obyvatelé zažijí dvě tak velké v tak krátkém časovém úseku. Poslední podobná totiž zasáhla Phoenix 5. července.

Místní se při bouřích obávají hlavně nemoci, které říkají horečka z údolí. Může ji dostat člověk, který se zvířeným prachem vdechne nebezpečné půdní bakterie. Nákaza má podobný průběh jako chřipka.