Podle lékařů Allende skutečně spáchal sebevraždu

Santiago de Chile – Mezinárodní lékařský tým po týdnech zkoumání usoudil, že bývalý chilský prezident Salvador Allende spáchal sebevraždu. Lékaři tak vyvrátili spekulace, že byl během vojenského puče v roce 1973 zavražděn vojáky. K verzi, že si Allende vzal život sám, se přiklání i jeho rodina.

Odborníci letos exhumovali Allendeho ostatky a několik týdnů je prozkoumávali. Dospěli nakonec k závěru, že se Allende zastřelil. Jeho dcera Isabel dnes o závěrech mezinárodního týmu odborníků řekla: „Závěr je stejný jako závěr Allendeho rodiny: prezident Allende se 11. září 1973 za extrémních okolností rozhodl raději spáchat sebevraždu, než aby byl ponížen nebo musil podstoupit cokoli jiného.“

Podle jedné z teorií, kterou měl dosvědčit tajný vojenský spis, který byl nedávno objeven, měli Allendeho zavraždit při puči vojáci. Hlavním důkazem mělo být i to, že Allende měl ve svém těle stopy po dvou střelách. Jenže britský balistický expert David Prayer to nyní vysvětluje tak, že Allende se zastřelil dvěma ranami z útočné pušky, kterou měl nastavenou na automatické střílení a kterou držel mezi nohama. 

Allende byl první socialistický chilský prezident. Byl zvolen v roce 1970. V čele puče, který ho svrhl, byl generál Augusto Pinochet. Ten nastolil tvrdou pravicovou diktaturu, za níž bylo zavražděno nebo zmizelo několik tisíc lidí.

Vydáno pod