Cameron ujistil, že odposlechy vyšetří nezávislý soudce

Londýn – Britský premiér David Cameron dnes vystoupil v britském parlamentu, aby promluvil ke skandálu kvůli odposlechům bulvárního nedělníku News of the World. Premiér ujišťoval poslance, že vláda vytvořila nezávislý tým v čele s nezávislým soudcem, který povede vyšetřování ilegálních praktik v nedělníku.

„V posledních dvou týdnech došlo k proudu odhalení a obvinění na adresu některých z nejdůležitějších institucí této země. Otřáslo to důvěrou lidí v média a v zákonnost toho, co dělají, v policii a vyšetřování špatných praktik a taky v politiky a jejich schopnost takovéto situace řešit,“ prohlásil Cameron. 

Vláda proto vytvořila speciální tým nezávislých odborníků, které povede nezávislý soudce. Skupina by měla do roka podat zprávu o tom, kdo všechno byl do ilegálních odposlechů listu News of the World zapojen. „Nemůže být pochyb, že toto šetření je co nejširší, plně nezávislé a soudce bude moci předvolávat svědky pod přísahou,“ ujistil Cameron.

Odposlechy lidí bulvárním listem News of the World (NoW) vyvolaly otázky o Murdochově vlivu na politiky i policii. Cameron dnes ujistil, že vláda bude postupovat tak, aby vztahy mezi politiky, policií a médii byly plně transparentní.

Cameron: Kdybych to byl býval věděl, Coulsona bych nezaměstnal

Premiér je pod tlakem především kvůli tomu, že až do letošního ledna zaměstnával jako šéfa komunikace bývalého šéfredaktora NoW Andyho Coulsona, který z bulvárního nedělníku odešel v roce 2007 kvůli skandálu kolem odposlechů.

Premiér prohlásil, že když se ukáže, že mu Coulson o aféře kolem odposlechů lhal, tak se omluví za to, že ho zaměstnal. Stejně tak řekl, že kdyby věděl o aféře to, co ví dnes, Coulsona by nezaměstnal.

David Cameron, Andrew Coulson, Rebekah Brooksová
Zdroj: ČT24

Šéf labouristické opozice Ed Miliband ale žádá, aby se premiér za tuto „katastrofální chybu v úsudku“ omluvil. „Nejde o to, jestli Coulson premiérovi lhal. Jde o to, že premiér měl informace a byl před ním dopředu varovaný, ale rozhodl se to ignorovat,“ prohlásil.

Poslanci se také ptali, jestli Cameron neporušil kodex chování a neprobíral s nejvyššími představiteli Murdochovy firmy, kteří patřili k jeho přátelům, obchodní záležitosti. Konkrétně převzetí britské satelitní stanice BSkyB. To ale David Cameron popřel.

Před poslanci se v úterý již omluvil Američan australského původu Murdoch, který projevil lítost, odmítl ale, že by nesl za odposlechy osobní odpovědnost. Omluvila se i Britka Rebeka Brooksová, která byla šéfredaktorkou NoW v letech 2003 až 2007. Od roku 2009 vedla NI sdružující Murdochovy britské listy. Z funkce v pátek odstoupila a v neděli byla krátce zatčena.