Dvě české děti bojují v Chorvatsku o život

Záhřeb – Po nehodě českého auta v Chorvatsku dvě děti bojují o život. Pětičlenná rodina vyrazila za prázdninami k moři, jenže nedojela. Jejich vůz narazil ráno kolem osmé hodiny na chorvatské dálnici do svodidel a několikrát se otočil. Všech pět členů posádky vylétlo z auta. Příčinou nehody byl podle všeho mikrospánek řidiče.

Pětičlenná rodina dnes havarovala asi 70 kilometrů před Splitem poblíž Šibeniku. Nehoda se stala ráno krátce po osmé hodině poblíž křižovatky Vrpolje na dálnici A1. Všech pět lidí z auta vypadlo. 

Nejtěžší zranění utrpěli devítiletý hoch a jeho o sedm let starší bratr. „Jsou ve velmi vážném zdravotním stavu. Byli převezeni na dětské oddělení jednotky intenzivní péče ve Splitu a během dnešního odpoledne tam měli být operováni,“ uvedl český konzul ve Splitu Pavel Bednář s tím, že oba rodiče i sestra mají zranění méně závažného charakteru a už mohli nemocnici opustit. 

Reportáž Edity Horákové a Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Co bylo příčinou nehody, se nyní vyšetřuje. Policie prověřuje verzi, zda chyboval řidič, nebo zda mělo auto technickou závadu. Vzhledem k tomu, že ale k nehodě došlo v ranních hodinách, což by mohlo znamenat, že řidič celou noc seděl za volantem, je možné, že svou roli sehrál mikrospánek.

Pokud jelo auto trasu celou noc v kuse, v době srážky už musela mít posádka za sebou možná přes deset hodin jízdy. Havárie se stala více než tisíc kilometrů od Prahy, do letoviska Split autu zbývala zhruba půlhodina. 

„Únavu může podcenit i velmi dobrý řidič, její nástup může být opravdu rychlý. Problém je, pokud už je člověk trochu v krizi a chce přesto ještě dojet. Pak třeba už nezastavuje ani na krátké přestávky a situaci podcení. Zkrátka jede za hranou vlastní sebekontroly,“ popisuje Robert Šťastný, člen týmu pro výzkum dopravní bezpečnosti. „Bohužel navzdory tomu, že ministerstvo dopravy i policie opakovaně varují, aby lidé neriskovali a naplánovali si během jízdy dost přestávek nebo i krátký spánek, pořád většina řidičů zkouší ujet trasu na jeden zátah. Tím ale riskují život,“ varuje Jaroslav Hořín. Odborníci na dopravu proto zdůrazňují, že odpočinek za volantem je nutný i pro ty řidiče, kteří se třeba ani po mnoha stovkách kilometrů necítí unaveni.

Podle tuzemských dopravních expertů sehrála při havárii pravděpodobně výraznou roli i vysoká rychlost. „Zarazily mě dvě věci. Zaprvé, že to vozidlo přerazilo svodidla. A zadruhé to, že po dopadu auta všichni pasažéři vypadli. To svědčí o tom, že buď nebyli připoutáni a děti nebyly v autosedačkách, anebo ta rána musela být opravdu obrovská,“ domnívá se Jaroslav Hořín z pražské Policejní akademie.

Češi bourají v Chorvatsku téměř každoročně. Loni v červnu se při havárii autobusu zranilo 21 lidí. Před třemi lety auto s rodinou z Hodonína po mikrospánku šoféra vylétlo ze silnice u Šibeniku. Zemřely tehdy tři osoby. V roce 2007 po střetu s kamionem u Karlovace zahynuli dva Češi.

Vydáno pod