Pytlákům krvácelo srdce: Keňa spálila slonovinu za čtvrt miliardy

Nairobi - Keňa demonstrativně spálila přes pět tun slonoviny ze zásob pytláků. Na černém trhu by měla cenu 16 milionů dolarů (276 milionů korun). Podle keňských úřadů je ale nutné ilegálnímu obchodu bránit všemi způsoby a chránit populaci slonů, která je přes určité zlepšení pořád velmi ohrožená. Záběry keňského prezidenta Mwaie Kibakiho podpalujícího hranici ze 335 sloních klů a 40 tisíc výrobků ze slonoviny se přenášely do celého světa.

„Touto likvidací kontrabandu chceme světu názorně ukázat, že jsme odhodlaní vyhladit všechny formy ilegálního a legálního obchodu se slonovinou,“ zdůraznil keňský prezident. Keňa kly zabavené pytlákům poprvé spálila v roce 1989, kdy ve světě začal platit zákaz obchodu se slonovinou. V likvidaci země důsledně pokračuje. „Nebylo by dobré říct, že tato slonovina je ilegální, a pak ji stejně prodat. Všichni jsou pro tuto likvidaci, dokonce se za ni postavily i země, které se slonovinou obchodovat chtějí,“ vysvětluje Iain Douglas-Hamilton z organizace Save the Elephants.

V době vyhlášení zákazu byly stavy afrických slonů kriticky nízké. Jejich populace se za dvacet let trochu vzpamatovala na nynějších půl milionu kusů. Znovu je ale ohrožuje rostoucí poptávka. Stále početnější asijská a především čínská střední třída totiž pokládají slonovinu za luxus, který si už můžou dovolit.

Keňa demonstrativně spálila pět tun slonoviny (zdroj: ČT24)