Běloruská policie opět zatýkala v ulicích Minsku

Minsk - Běloruská policie včera večer zbila a poté zadržela přes dvě desítky demonstrantů, kteří v hlavním městě u příležitosti 17. výročí nástupu k moci autoritativního prezidenta Alexandra Lukašenka vyjadřovali svůj odpor jeho režimu. Navzdory zákazu trvají demonstrace v běloruské metropoli už 9 týdnů. Několik desítek lidí protestovalo také před běloruskou ambasádou v ukrajinském Kyjevě. Dle jejich názorů se totiž nynější prezident Viktor Janukovič režimem v sousedním Bělorusku silně inspiruje.

Asi 200 lidí se drželo za ruce při další z takzvaných mlčenlivých demonstrací, které od počátku června v Minsku organizují odpůrci Lukašenka. V ulicích jsou tak každý týden vidět shromáždění lidí, jejichž nejhlasitějším projevem je společné tleskání. I když se demonstrace obejdou bez provolávání hesel i transparentů, režim odpovídá stále stejným způsobem – zatýkáním.

Než policisti demonstranty vytlačili z centra města, mnohé z nich zadrželi a odvezli v připravených policejních vozech. Protesty jsou svolávány přes komunikační sítě Twitter a Facebook už devět týdnů v řadě každou středu, přestože jsou oficiálně zakázány. V minulosti při podobných akcích byli zadržení odsouzeni k několika týdnům vězení nebo k finančních pokutám.

Lukašenko se stal běloruským prezidentem v roce 1994. Třikrát po sobě vyhrál prezidentské volby. Ty poslední loni v prosinci byly nejen podle opozice poznamenány volebními podvody. Od té doby si Lukašenko vyřizuje účty s politickou opozicí. Její hlavní vůdce už poslal na léta do vězení.

Na Ukrajině kritici začínají mluvit o běloruském scénáři a sílící kampani proti odpůrcům prezidenta Janukoviče. Bývalé premiérce Tymošenkové hrozí 10 let vězení za zneužití pravomocí a ochránci lidských práv vyjadřují znepokojení nad tím, jak Janukovič upevňuje svou moc. „Jsme na tom skoro stejně jako oni. V Bělorusku zatýkají lidi na ulicích a my jsme vyšli demonstrovat před tím, než se to samé začne dít i u nás,“ říká ukrajinská studentka Anastasya.

Policie rozhání nenásilné protesty v Minsku (zdroj: ČT24)