Mengeleho tajné deníky prodány za 4 miliony

Washington - Deníky nacistického lékaře Josefa Mengeleho dnes koupil v dražbě neznámý kupec za 245 tisíc dolarů, což je přes 4 miliony korun. Původně se ale předpokládalo, že se prodají za víc než 400 tisíc dolarů. Zatím neznámé deníky, kresby nebo malby po nacistickém lékaři Josefu Mengelem se dražily v americkém Connecticutu. Mengele, známý jako Anděl smrti, během druhé světové války působil v koncentračním táboře v Osvětimi, kde prováděl nelidské pokusy na vězních. Po válce - stejně jako řada dalších nacistických pohlavárů - uprchl do Jižní Ameriky. Tam nabízené předměty vznikly. Mengele nebyl nikdy dopaden.

Víc než 3 500 stran textu, na nichž si nechvalně známý doktor zaznamenával vše od drobných úvah přes rozhovory s přáteli až po poezii, vzniklo mezi roky 1960 a 1975. Ručně psané deníky popisují i jeho úprk z Evropy a následné skrývání před lovci nacistů. Mengele se nevyhnul ani rasovým otázkám, prezentuje zde své názory na Norimberský proces a ospravedlňuje koncentrační tábory. 

Aukční síň odhadovala prodejní cenu až na 400 tisíc dolarů, v přepočtu necelých sedm milionů korun. Jenže nakonec se prodaly za 245 tisíc dolarů. Kupec tím získal autorská práva. „Všechny záznamy jsou psané inkoustovým perem a úhledným rukopisem. Obecně jsou excelentně provedené,“ říká předseda aukční síně Bill Panagopulos.

Kdo si ale záznamy koupil, není zatím jasné. „Je na rozhodnutí našeho zákazníka, zda chce vystoupit na veřejnost, nebo ne,“ řekl mluvčí aukční síně.

Aukční síň Alexander Historical Auctions navíc ani neprozradila, komu historické materiály patřily. Stejně tak nejsou známé přesné okolnosti jejich vzniku – ví se jen, že část záznamů vznikla v Paraguayi a v Brazílii, kde se Mengele skrýval až do své smrti v roce 1979.

Aukci kritizoval někdejší ředitel německého Centra pro zkoumání antisemitismu Wolfgang Benz, označil ji za „obscénní“. Podle Mengeleho životopisce Ulricha Völkleina je dražba nechutná nejen proto, že se draží taková věc, ale i kvůli tomu, jakou sumu je někdo ochoten za ni zaplatit.

Mengeleho deníky jdou do aukce (zdroj: ČT24)