Spojené státy dusí vlna veder

New York - Až 22 lidí už zemřelo vinou nebývalých veder, která zasáhla Spojené státy. Podle úřadů neobvyklé horko dusí kolem 140 milionů lidí, tedy zhruba polovinu populace USA. Nejhůř je zasažený střed a východ země. Teploty se pohybují kolem 35 stupňů ve stínu a doprovází je velká vlhkost, což pocit horka ještě stupňuje. Varování před riziky platí ve více než 30 státech unie. Vlny veder nejsou v USA ničím neobvyklým, ta nynější je ale neobvykle rozsáhlá a dlouhotrvající. Podle meteorologů může trvat ještě týden až deset dní.

Vysoké teploty, které mohou na některých místech dosáhnout až 45 stupňů, trápí asi polovinu Američanů. Cestovat nebo pracovat bez klimatizace je téměř nemožné. Některé státy hlásí kvůli vysokému odběru výpadky elektřiny. „V příštích dnech to bude opravdu těžké. Když je vyšší spotřeba elektřiny, kabely se roztahují, a všechno to vedro a vlhkost je úplně rozpalují a vaří,“ popisuje mluvčí energetické společnosti.

Klimatizace extrémně zatěžují rozvodnou síť a zejména Newyorčané se bojí opakování roku 2006. Výpadky elektrického proudu tehdy postihly téměř 200 tisíc lidí. Energetici je uklidňují: od té doby investovali do inovací v přepočtu víc než 55 miliard korun.

Vydáno pod