Pivo už není potravina, ale alkohol, uznali Rusové

Moskva – Kreml dál bojuje proti alkoholismu v zemi. Prezident Dmitrij Medvěděv podepsal zákon, který uznává pivo jako alkohol. Dosud se přitom zlatavý mok v zemi klasifikoval jako potravina. Díky novému zákonu bude moci stát prodej piva kontrolovat. Ačkoli Rusové vynikají v konzumaci vodky, poslední dobou nepohrdají právě ani pivem. To se považuje za „zdravější“ alternativu k tvrdému alkoholu.

Rusové ročně vypijí 12,5 litru alkoholu na osobu. Z toho je více než 5 litrův vodky a 4 litry připadají na pivo. Doteď přitom zákon chápal nápoje, ve kterých je méně než 10 procent alkoholu, jako potraviny. V posledních letech přitom konzumace piva v Rusku stoupala na úkor vodky. Pivo totiž jako potravina nepodléhalo žádné kontrole či omezení prodeje.

Nový předpis tomu ale učinil konec. „Zákon stanoví pro prodej piva hranice,“ říká Vadim Drobiz, šéf Federálního centra pro výzkum trhu s alkoholem. Už loni se pokusila vláda omezit konzumaci piva v zemi tím, že na nápoj uvalila 200procentní daň.

A Kreml v boji proti alkoholismu nepolevuje ani teď. Nové zákony, které by měly platit od roku 2013, tvrdě potírají prodej alkoholu. Ten se bude moci prodávat jen v obchodech se zvláštní licencí. Zákon také zakazuje noční prodej alkoholu, což znamená od 23:00 do 8:00. „V civilizovaných zemích je noční prodej alkoholu zakázán už dávno,“ poznamenal hlavní lékař ministerstva zdravotnictví Jevgenij Brjun. Zároveň předpisy omezují reklamu, ta se nebude smět objevit ani v televizi, ani rozhlasu, a dokonce ani v metru.  

Zákon zpřísňuje také postihy obchodníků a barmanů za prodej alkoholu dětem. Za to jim hrozí až desetitisícové pokuty (v korunách). Pokud navíc úřady přistihnou viníka opakovaně, budou postihy horší. Hrozí mu dokonce i rok nápravných prací s tříletým zákazem činnosti. 

Počet alkoholiků v Rusku úřady odhadují na více než 28 milionů z téměř 143 milionů obyvatel. Lihovinám a pivu pravidelně holduje polovina dětí ve věku od 11 do 18 let, přičemž s věkem obliba alkoholu stoupá.